Gå til sidens hovedinnhold

Utgangspunktet for en kvensk grammatikk

Artikkelen er over 14 år gammel

Jeg viser til artikkelen «Forslag til kvensk grammatikk: Basert på Børselv-dialekt» i Ságat 14. juni, side 8, og den lille notisen «Kvensk grammatikk fra Børselv» på siste sida av Nordlys 15. juni.

I begge tilfeller blir det referert til en kommentar jeg hadde i avisa Ruijan Kaiku 1. juni. Der skulle jeg ha skrevet at «kvensk grammatikk bør baseres på Børselv-dialekten, fordi det bare finnes litteratur på denne dialekten».

Dette har jeg slettes ikke skrevet. Jeg har ikke skrevet at kvensk grammatikk bør baseres på Børselv-dialekten, men at «når vi begynner å bygge opp en grammatikk, er det naturlig å ta utgangspunkt i en språkform som aktivt er i bruk og som har et brukermiljø som er interessert i å ha et skriftspråk», og litterært sett har Børselv-miljøet så absolutt vært det mest aktive miljøet. Det har vært vanskelig for meg å ta utgangspunkt i noe annet i mitt forslag til grammatikk på kvenskstudiet på Universitetet i Tromsø enn de tekstene som eksisterer.

Hvordan kvensk skriftspråk skal bygges opp videre, er en oppgave for det kvenske språkorganet, som nå er under utbygging, å ta standpunkt til. Oppbygging av et kvensk skriftspråk har jeg ikke noen bestemte meninger om, men ser at det fins flere mulige veier å gå, blant annet å lage et kompromiss mellom forskjellige dialekter, lage ett skriftspråk med flere likestilte former der det trengs, lage et felles skriftspråk med meänkieli i Sverige, ha en så tett tilnærming til finsk som mulig, eller – kanskje ta utgangspunkt i de eksisterende litterære tekstene, altså i Porsanger-varianten.

Tiden vil vise hvilken vei det kvenske språkmiljøet vil velge.