Telegrafbukta – for alle?

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Avisa Nordlys hadde lørdag 2. desember en artikkel om Buktafestivalens behov for å bygge om Telegrafbukta for å tilfredsstille festivalens behov for infrastruktur. Bakgrunnen er den slitasje Telegrafbukta utsettes for under festivalen.

DEL

Som aktiv bruker av Telegrafbukta til rekreasjon og avkobling, har jeg ved selvsyn sett hva to år med Buktafestival har gjort med Telegrafbukta. Det er nok å nevne at det som tidligere var gress ned mot sjøen, nå er i ferd med å bli en hardtrampet jordskråning som omvandles til gjørme ved regnvær. Det er også godt synlige spor fra kjøring med tunge kjøretøyer. Selv om festivalen skryter av at området inneværende år var ryddet en uke etter at festivalen var over, er faktum at det fremdeles ligger masse rester etter plastbeger og annet søppel i området. Sandvolleyballbanen er hardtrampet av 16.000 i ølkø.

Min påstand er derfor at Telegrafbukta gradvis vil bli ødelagt som det flotteste friområdet i byen dersom det også i framtiden skal arrangeres festival på området. Jeg mener derfor det er på høy tid at man begynner å diskutere hva byens sentrale friområder skal kunne brukes til.

Trist

Det er trist å registrere at byens ledende politikere ikke synes å ha tatt inn over seg at områder som Telegrafbukta er svært viktige for rekreasjon, avkobling og stillhet i en by som stadig vokser seg større. Dette gjelder særlig på Sør-Tromsøya hvor befolkningstettheten er blitt svært høy under de senere års fortettingspolitikk. I tillegg er en helt ny bydel under bygging på Strandkanten. Behovet for byens grønne lunger blir derfor ikke mindre med årene. Skal man da tillate at et arrangement som går over to dager skal få ødelegge for alle de som bruker Telegrafbukta de resterende 363 dagene i året?

Jeg er overhodet ikke motstander av at det arrangeres en rockefestival i Tromsø, men det må skje på et sted som tåler slik bruk. Hvorfor ikke bruke Mandelasletta til dette? Her ligger infrastrukturen klar og jeg tror en festivals suksess i stor grad bestemmes av hvilke artister som kommer og ikke så mye stedet der festivalen arrangeres.

Voksne foran barn

Vi lever også i en landsdel hvor været mildt sagt kan være lunefullt. Rigging til Buktafestivalen betyr at Telegrafbukta i praksis er avstengt og utilgjengelig for allmennheten de ti dagene dette foregår. Hva om dette er de ti dagene det er sommer i Tromsø? Buktafestivalen innebærer en privatisering av det flotteste friområdet i byen på bekostning av alle de som bruker Telegrafbukta til avkobling og lek. Skal alle barnehagene som besøker området gjennom året være nødt til å leke på en hardtrampet jordvoll mellom rester av sprukne halvlitersbeger? Buktafestivalen er nok et eksempel på at politikerne i denne byen tar mer hensyn til voksne enn barn.

Jeg stiller meg også undrende til Buktafestivalens Miljøfyrtårnsertifisering. Er dette bare en forpliktelse til å pante flasker og resirkulere plastbeger, mens massiv vegbygging og trefelling i et lite friområde er helt uproblematisk? Det må være noe jeg har misforstått her.

Nei, nå må politikerne stikke fingeren i jorda og se dette i et litt større perspektiv og ikke se seg blind på at Telegrafbukta er det eneste stedet det går an å arrangere rockefestival i Tromsø. Flytt festivalen til Mandelasletta og la tromsøværingene få tilbake Telegrafbukta slik vi vil ha den med grønt, naturlig gress å sole og leke seg på en fin sommerdag, små koselige stier å trille barnevogn på når løvet faller på trærne, et sted å stå å se på nordlyset og høre bølgene som bryter på stranden og en sandvolleyballbane som ikke er full av gamle sneiper hardtrampet av 16.000 som har ventet utålmodig på en halvliter.

Så kjære politikere, bevilg de få kronene som trengs for tilrettelegging på Mandelasletta og bruk resten av de 1,6 millionene dere hadde tenkt å bruke på å ødelegge Telegrafbukta på noe fornuftig for befolkningen på Sør-Tromsøya. Noen forslag kan jo være å få forlenget lysløypa forbi Fagereng, få sikret rettighetene til og etablert en enkel sti rundt Sydspissen eller en ansiktsløftning på noen av byens lekeplasser. Det er ingen god politikk å tilrettelegge for kjøring med semitrailer i fjæra i Telegrafbukta.

Artikkeltags