Når hybelkaninene ruler

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Det va før jul i forfjor at mine kjære kollegaer kom med den geniale teorien om at man ikke skulle vaske rundt til jul. Mørket skjuler alle spor av liv, blei det sagt med overbevisning. Nei rundvask skulle man ta på våren når det var lyst og trivelig. Det skulle vesst nok være mer takknemlig å gjøre det da.

DEL

Æ minnes at jula kom sånn som ho skulle og at æ tydeligvis hadde lytta, for rundvasken va no ikke tatt. Ikke den jula heller.

Så kom mai du skjønne milde. Men kor fort går ikkje mai? Det e jo bare to svisj og en hush så e jo hele maien borte. Dessuten så e det jo bilen som skal vaskes i mai. Den skal jo liksom skinne i all sin prakt. At det e en 96 modell Laguna, det får liksom ikke være ei unnskyldning akkurat da. Men minnes bare akkurat så vidt at vi etter litt frem og tilbake tok et valg og heller kjørte han inn i garasjen. Tiden flyr, som dæm sir i militæret.

Så kom ei ny jul. Men å si at julefreden senka sæ i stua, e å gå langt. Når barnehager og skoler e stengt, så skjer det en transformasjon hjemme i vårt hus. Det e folk over alt. Det blir anlagt løpebane i runden mellom kjøkken – stue – soverom – gang. Skal du en og annen gang ha egen initiert kontakt med en av de tre sjarmtrollene, så må du faktisk hekte dæm i fart. Og det bare før å oppdage at det e feil gutt! E det ingen som har hørt om inne-stemme? Å katti blei det en slags felles forståelse for at gangen nede med ei glassdør fra 60-tallet, egentlig e en fotballbane? Ikke vet æ, men æ registrere at det spilles med fem ball i underetasjen. Men nok om det. De samme kollegaene hadde nok en gang kommet med gode råd. Ikkje midt i mørketia! Beate, la rundvasken vente til våren.

Æ kjenne uroen spre sæ til hver eneste nerve. Ka skjer no? Før man har begynt med de viktige motivasjonsbyggende prosessene så har våren kommet for å bli. Mai e mer enn godt nok i gang. Ka skal man gjøre? Æ e jo av den sorten som heller hiv mæ over boligannonsan og vurdere seriøst å fløtte, før æ tar rundvasken. Kæm i &.fant opp rundvask!? Det e jo en nok krevende øvelse å få vaska golvan, om æ ikke skal henge i en stropp i taket også.

Hørte her forleden en samtale i en krok. Det va ei gruppe hybelkaniner som hadde samla sæ og diskuterte heftig ka dæm skulle gjøre med de fem som ikke hørte til i huset. Kaninene ruler i mitt hus! Det e lenge siden dæm oppdaga dette trygge lune redet, kor dæm får utvikle sæ i fred og ro ka angår størrelse og antall.

Husvask, bilvask, vindusvask, klesvask og skap som skulle vært rydda. Og for ikkje å snakke om bilda som skulle vært sortert og limt inn i sine album. Det e jo ei halv stilling bare der. Bilen har æ gitt opp. Der praktiseres alles kamp mot alle i et velutvikla økosystem.

Vaskebyrå blei i sin tid vurdert og kontakta. Avtalen va i boks. Men da æ med den største glede førtalte mine venninner at æ endelig var i ferd med å bli redda, så sier en av disse mange man e så glade for å ha rundt sæ: «nei sin egen skit må man vaske opp etter sæ sjøll av prinsipielle grunna». Ka skal man med fiender med sånn venna?

Så her sett æ å skriv. Har ikkje en gang den fjerneste ide om korsn man påbegynner en rundvask – og æ e bare ikke i nærhet av å se at æ skulle fullføre, så det e det kanskje bare å ta før sæ boligannonsan igjen?

Artikkeltags