Mehamn-fiksjonen

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Det skulle være unødvendig å minne om det. Men det viktigste kravet til journalistikk er altså at den skal være sannferdig. Vår troverdighet hviler på det. Journalistikk er ikke fiksjon, bygd rundt eller knyttet til virkelige hendelser.

DEL

Vi vet nå at NRK Brennpunkts «Vanskelige vitner» er et stykke journalistikk som ikke forteller sannheten. Det er derfor forstemmende å være vitne til hvordan ledelsen i NRK nå later til å forsøke å bortforklare og tåkelegge dette faktum. Faktasjef Lars Kristiansen i NRK skader journalistikkens anseelse. En sjef for FAKTA, det er da ingen dårlig tittel. Han av alle burde jo kunne skille klinten fra hveten.

Sterk påstand

Den svært ambisiøse hovedkonklusjonen i programmet – ja selve berettigelsen for å kringkaste produksjonen – må ha vært denne: At NRK mente å kunne avdekke at det befant seg fremmede fly i Mehamn rundt havaritidspunktet, da Twin Otteren styrtet i havet.

Det er en usedvanlig sterk påstand. Men det finnes altså ingen holdepunkter for at den er sann. NRK har ikke dokumentert sin påstand.

Hvordan vet vi det? Fordi en stortingsoppnevnt kommisjon – for første og forhåpentligvis siste gang i Norgeshistorien – har brukt tre år og 20 millioner kroner på å endevende en 28 minutter lang NRK-dokumentar.

Ytterst pinlig

Resultatet er ytterst pinlig for NRK. Men også for andre i lauget vårt: Fremstående representanter for norsk presse som har latt seg forlede til å gi tunge journalistpriser til programmet. En av dem, Hege Lamark, er til alt overmål mangeårig leder for Journalistutdanningen ved Høgskolen i Bodø. Hvordan blir dette oppfattet i offentligheten? At pressens organisasjoner henger medaljer rundt halsen på reportere som ikke har publisert sannferdig journalistikk?

Noe må ha gått alvorlig galt for NRK i Mehamn-saken. Én ting er den etter mitt skjønn ukritiske bruken av flykaptein Ulf Larsstuvold som premissleverandør, både i selve programmet og i de utallige NRK-reportasjene i etterkant, som skulle underbygge NRKs egne teorier. Eller hva med NRK Finnmarks egen Stein Arild Olaussen, som selv stilte opp som vitne i TV-ruta, i programmet. Han hadde sett et fly en gang i 1982, han også. Journalisten og programskaperen ble altså aktør og kilde i sin egen sak. Det er nesten utrolig. Blir det da lettere å utøve nødvendig kildekritikk?

Metode

Hva med et lite sitat fra programskapernes egen metoderapport:

«Det er fullstendig ødeleggende for troverdigheten til et slikt program dersom bare ett av elementene det bygger på ikke er korrekt. Noe vi ikke kunne vite under programproduksjonen var at sendetiden falt sammen med Rikets Tilstands doping-dokumentar – noe som førte til et spesielt kritisk klima for TV-dokumentarer.»

Jepp. Her har NRK Brenpunkt – flaggskipet i den norske gravejournalistikken – selv levert en drepende analyse over sitt eget arbeid. Uten å vite det.

Stolte på NRK

Som de fleste journalister har også jeg publisert reportasjer jeg i ettertid ikke er stolt av. Mest av alt plager det meg at jeg dessverre har bidratt til å gjengi de fæle konspirasjonsteoriene omkring Mehamn-ulykka.

Sist det skjedde var i 2002. NRK Brennpunkt hadde satt dagsorden. Og vi i de andre redaksjonene fulgte opp. Vi stolte på NRKs gode navn og rykte. Vi spredde påstander om drap på mange mennesker.

Det var en tabbe. Min egen kildekritikk sviktet. Det beklager jeg.

Men beklage gjør altså ikke NRK. Landets ledende og definitivt mektigste medieinstitusjon, som la til grunn at sannheten om Mehamn-ulykken har vært holdt skjult i over 20 år ved hjelp av en konspirasjon som måtte omfatte et meget stort antall mennesker. Nå er det NRK som selv gjør sitt ytterste for å skjule en ubehagelig sannhet: At deres egen journalistikk på ingen måte holdt hva den lovet. Et NRK som ikke beklager sin egen fadese har dessverre satt en standard for hva deres egne medarbeidere kan tillate seg når de kontrollerer det mektigste av alle medier: Fjernsynet.

Det gjør meg dypt urolig. Og det gir oss publikum grunn til alvorlig ettertanke.

Selvbilde

Hva slags ufeilbarlig – og farlig – selvbilde er det som rår grunnen i NRK?

Min personlige helt i Mehamn-saken er Bladet Finnmarkens journalist Inge Brox. Han sto med rak rygg i Mehamn-samfunnet i 23 år. Han lot seg ikke rive med på massesuggesjonen i sitt eget lokalsamfunn.

Brox har inngående kjennskap til Mehamn-saken. I over tre år har Brox ment at både SKUP-juruyen og Svarte Natta-juryen ga prisen til en fiksjon, kamuflert som journalistikk. Han fikk rett.

Fordi han beholdt journalistens viktigste verktøy. Og det er tvilen, med stor T.

Artikkeltags