Gå til sidens hovedinnhold

Kvensk i Nordreisa

Artikkelen er over 13 år gammel

Jeg skal ikke diskutere med Knut Berg om hvem som er gammelkven eller nykven. Kvensk er i alle fall ikke noen sekt, det er nå helt sikkert – med eller uten skinnvest og halstørkle!

Jeg har kvenske forfedre og kan med rette kalle meg kven, selv om jeg ikke går med en merkelapp på ryggen og kan Reisafinsken. Mine forfedre kom engang til Nordreisa og tok med seg sitt språk og sin kultur som en naturlig del av hverdagen sin. Det er jeg stolt av i dag! Men slik har det ikke alltid vært. Da jeg vokste opp fikk jeg vite at mine forfedre var finske, men kven var et ord som ble brukt nedsettende på mine forfedre! Det var en skam å bli regnet som kven og bare kunne snakke dårlig norsk. Det finske/kvenske språket forsto vi ikke og vi fikk ikke lære det heller – verken hjemme eller på skolen. Man tidde det i hjel, men noen trosset seg til å lære det likevel, til stor glede og nytte seinere i livet.

Bente Immerlund har i åtte år arbeidet med å få fram den lokale kvenkulturen som fortsatt lever i Nordreisa. Hun har nedlagt et formidabelt arbeid med boka «Kvenske personnavn i Nordreisa» som tidligere i år ble gitt ut av Nordreisa kommune. Boka har stor verdi og løfter fram en kultur som har levd på folkemunne og som var i fred med å gå i glemmeboka. Er det ingen i Nordreisa som er i stand til å skrive en anmeldelse av denne boka? Det ser ikke ut som om lokalavisene interesserer seg det minste for dette bokfenomenet. Er det noen som har lest boka og har meninger om den? Jeg bare lurer? Har noen sett alle de fantastisk bildene og lest alle småstubbene, som framkaller smilet gjennom hele boka. Men kanskje det ikke er godt norsk det som står i boka? Dårlig norsk kalte vi det våre slektninger i Reisadalen snakket – eller: «hør no kor dem kvænske» hørte jeg noen sa! Husker noen dette? Eller?

Klassekampen hadde nylig en helsides anmeldelse av boka «Kvenske personnavn i Nordreisa». Våre naboland har skrevet om boka, men er det kanskje sånn at ingen blir profet i sitt hjemland. Se på hjemmesidene til Nordreisa kommune, der står anmeldelsene!

Bente Immerslund er søring og ingen kven selv, men likevel lever og ånder hun for å bevare det som bevares kan av den levende kvenske folkekulturen i Nordreisa. Bøkene må jo også være en gavepakke til Nordreisa Kvenkultursenter og et viktig bidrag til å bevare kvenkulturarven – med eller uten skinnvest eller halstørkle!