Gå til sidens hovedinnhold

Klima, liv og lære

Artikkelen er over 14 år gammel

Nok en gang utmerker Tromsø seg med å få verdens øyne rettet mot byen med arrangement av topp internasjonal klasse.

Prominente gjester fra alle verdenshjørner samlet rundt Ishavskatedralen i sommersol og snødekte fjelltopper. Desmond Tutu satte gode ord på det: «Tromsø er som et vakkert postkort». Fantastisk reklame for byen vår! Og det mener jeg virkelig. For når jeg med dette roser arrangørene av verdens miljødag i Tromsø, er det oppriktig ment og uten ironi.

Når det gjelder deltakernes budskap på verdens miljødag, er jeg mildt sagt ikke like imponert. Klimaet endrer seg. Polisene smelter. Rikt illustrert av en 8,5 tonn isblokk foran Ishavskatedralen, fraktet fra Arktis til Tromsø med båt. Samlet «messer» deltakerne om årsaken til klimaendringene i et samstemt mantra som ville fått selv den mest hardbarka Hare Krishna til å nikke anerkjennende. «Menneskeskapte klimaendringer», «Menneskeskapte CO2-utslipp».

Som en religiøs sekt

Klimabevegelsen framstår mer og mer som en religiøs sekt med en fundamentalistisk tolkning av den hellige skrift, nemlig klimarapporten til IPCC. Som regel er det ofte stor forskjell mellom liv og lære til lederne av religiøse sekter. Det samme synes å være tilfelle med lederne av klimabevegelsen. Fra prekestoler belærer de oss om hvordan hver enkelt av oss bør leve for å redusere vårt private CO2 utslipp.

Flyreiser er utpekt som en av de aller verste synder som medlemmene av menigheten til klimabevegelsen kan begå. Grønn hverdag oppfordrer alle til å kutte minst en flyreise mellom Tromsø og Oslo i året. Men til Verdens miljødag i Tromsø, som har hovedfokus på klima, flys det inn prominente gjester fra hele verden. Med en nydelig tegning vinner 12 år gamle Charlotte fra England verdens miljødags internasjonale tegnekonkurranse med temaet klimaendring. Hun blir rikt premiert med penger og en flyreise til Tromsø!?

Jeg må få lov til å stille spørsmålet: «Hvorfor er det greit å fly inn en prest fra Sør-Afrika for å lede en gudstjeneste i Tromsø, men en alvorlig synd om jeg flyr til Oslo for å se TIL spille bortekamp»?

FNs miljøsjef, Achim Steiner, la mandag 4. juni fram en helt ny klimarapport om nedsmelting av verdens isområder. Steiner konkluderte med at rapporten slår fast at det ikke er tvil om at nedsmeltingen av polene skyldes menneskeskapt global oppvarming. Jeg lurer på om det faktum at polisen på planeten Mars smelter også skyldes menneskelig aktivitet. Vi har jo tross alt skutt opp noen sonder dit i årenes løp.

Predikanter

Det som imidlertid er alvorlig i rapporten er konsekvensen av en eventuell nedsmelting av polene. Blant annet:

* Oversvømmelse av bebodde områder.

* Risiko for mangel på drikkevann.

* Innbyggere i arktiske strøk vil få det vanskelig med å tilpasse seg nedsmeltingen.

Det gjøres ingenting for å forberede verden på et slikt scenario. Det eneste som verdens ledere er opptatt av, er å sende predikanter rundt i verden med fly for å fortelle oss hvor ille det er med CO2. Senest her i nord var Siri Kalvig på skattebetalernes regning og predikerte om konsekvenser av CO2-utslipp. Hun reiser rundt med fly og hurtigbåt. Selv fortalte hun at hun hadde vært en klimaversting.

Hvordan kan vi vanlige dødelige ta den påståtte klimatrusselen på alvor, når de som hevder å være eksperter på området tydelig viser med sin levemåte at de ikke tar trusselen på alvor?