Gå til sidens hovedinnhold

Ikke valgbløff, men løgn

Artikkelen er over 15 år gammel

Det er nå klart at eiendomsskatten i Tromsø neste år blir betydelig økt for det store flertall av kommunens boligeiere.

Hvor stor økningen blir for den enkelte, er det ingen som vet – heller ikke de styrende kommunepolitikerne. Det de vet er at minst 12 ekstra millioner skal hentes ut av lommebøkene til de i Tromsø som eier sin egen bolig, for så å havne i kommunekassen.

På et tidlig tidspunkt i denne eiendomsskattediskusjonen hevdet jeg i et debattinnlegg at det store flertall av kommunepolitikerne – i alle fall de som ivret for å øke eiendomsskatten – ikke var i stand til å mestre vanlig hoderegning. Denne min påstand er så langt ikke motbevist og står derfor fortsatt ved lag.

Ikke bare løftebrudd&

På lederplass i Bladet Tromsø for cirka en uke siden ble eiendomsskattesaken igjen kommentert. Der ble det blant annet benyttet ord som løftebrudd, valgbløff og at byens Ap-ordfører Herman Kristoffersen hadde «tatt en spansk en» da han beroliget velgerne før valget om at det ikke var noen grunn til å frykte økninger i eiendomsskatten i Tromsø.

I et Byrunde-innlegg for noen dager siden forsøkte Aps gruppeleder i Tromsø, Arild Hausberg, igjen å bortforklare eiendomsskatteøkningen til tross for at også han før valget sto offentlig frem både i tale og skrift og forsikret at Ap i Tromsø aldri ville tillate noen økning i eiendomsskatten.

... men regelrett løgn

I motsetning til Bladet Tromsøs lederskribent, som nedtoner hva de to ledende Ap-politikerne lovet boligeierne i Tromsø før valget og ikke holdt, og betegner dette som løftebrudd og valgbløff, er jeg imidlertid av en helt annen mening om Ap-pampenes «løftebrudd». Hvorfor skal det om en politiker som ikke snakker sant bli «bortforklart» med løftebrudd eller valgbløff?

For meg er det løgn. Og ikke minst i denne saken fremstår de to som løgnere. Kort sagt, begge to løy oss alle «rett opp i ansiktet». For hvis dette ikke er å lyve, ja, da kan vi alle fremføre en usannhet og etterpå kalle det løftebrudd. Begge forsikret nemlig velgerne gang etter gang at Ap aldri ville tillate noen økning i eiendomsskatten. Ordføreren «beordret» til og med Bladet Tromsø om å bruke overskriften «Ingen økning i eiendomsskatten» da han ble intervjuet av avisens journalist da skattediskusjonen var på sitt heteste.

Så la oss kalle en spade for hva den er – en spade. Og løgn er også hva det er – en løgn.