<i>Kjære journalister: Grensen er nådd </i>

NEKTER: Arne Pedersen, 90 år, måtte stille i Ofoten tingrett denne uka for å nekte å ha på seg vest. Artikkelforfatteren mener journalister bør ha stilt 90-åringen noen kritiske spørsmål.
 Foto: Ragnar Bøifot/Yngve Olsen Sæbbe

NEKTER: Arne Pedersen, 90 år, måtte stille i Ofoten tingrett denne uka for å nekte å ha på seg vest. Artikkelforfatteren mener journalister bør ha stilt 90-åringen noen kritiske spørsmål. Foto: Ragnar Bøifot/Yngve Olsen Sæbbe

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Skal vi bare være en gjeng med sauer som hyller alle som protesterer mot «han stat» – uansett hva de protesterer mot?, spør advokat Ragni Løkholm Ramberg (30).

DEL

Leserbrev Jeg vet at jeg ber om trøbbel nå. At jeg kommer til å få beskyldninger om humørløshet, politisk korrekthet, forakt for det ekte nordnorske, høye hæler, kontorjobb, juridikum og det som verre er, slengt etter meg. Men altså, alvorlig talt; jeg fikk nettopp et såkalt push-varsel fra TV 2 som lød «Flytevest-Arne ber om full frifinnelse». Grensen er nådd. Nå klarer jeg ikke å holde meg lenger.

Sløsing

Det er ikke tøft ikke å bruke vest. Det er ikke politiet og rettssystemet som sløser vekk ressurser på Arne (90) (øvrig identifikasjon totalt unødvendig). Det er ikke slik at man kan la være å rette seg etter lover man mener er unødvendig og idiotisk. Det er ingen øvre aldersgrense for å følge norske lover og regler. Og la meg føye til – de fleste lover og regler i Norge er der med god grunn.

Jeg bryr meg veldig lite om personen Arne, og hva han måtte velge å gjøre – eller ikke gjøre – i sine gylne pensjonist-år. Det er rett og slett nokså uinteressant for meg om han velger å bruke vest eller ikke. På samme måte som jeg har liten personlig interesse av om han bruker bilbelte når han kjører bil, sykkelhjelm når han sykler eller følger fartsgrenser og forskrifter. Det er egentlig ikke min sak, og ut over at jeg oppfordrer folk til å bruke hodet når de ferdes ute i naturen i vårt langstrakte land på et helt generelt grunnlag, så bryr jeg meg fint lite om Arnes personlige valg.

Men kjære journalister i Fremover, Nordlys, VG, Dagbladet, Tv2 (og sikkert mange flere); Hva er det dere holder på med?

Skal ikke også folk over 90, og/eller folk nordfra få noen kritiske spørsmål? Skal vi bare være en gjeng med sauer som hyller alle som protesterer mot «han stat» – uansett hva de protesterer mot?

Trenger vi en påminnelse om at det i fjor var 119 drukningsdødsfall i Norge, og at 55 av disse var menn over 40 år? Og at svært mange (32 drukningsdødsfall) skjedde i forbindelse med bruk av fritidsbåt?

Forpliktet til å følge

Alle regler og lover skal ikke aksepteres uten protester, men vi er alle forpliktet til å følge dem til vi eventuelt får politisk gjennomslag for å endre dem. Det gjelder fartsgrenser, promillegrenser og ja; også regler om å ha vest i båten. Den aktuelle regelens idioti har det vært stor enighet om i kommentatorfeltet; det er meningsløst med et påbud om å ha vest i båten. Det har imidlertid i liten grad kommet frem hva som er Arnes – eller journalistene og kommentatorenes – alternativ. Skal det være påbudt å ha på seg vest, eller skal det ikke være noen regler om vest?

Hvorfor har ingen av dere spurt Arne om det ikke hadde vært greit å ha vest i båten dersom det blåser opp til storm, dersom han får trøbbel med motor eller båten tar inn vann? Jeg tar sjøl av meg vesten på flatt hav dersom været er varmt og forholdene ellers tillater det, men jeg tar den på meg igjen når båt og bruk skal flyttes, og jeg har den alltid med meg. Og skulle ulykken være ute, er jeg utrolig glad for at noen – gjerne han Stat – kommer og leter etter meg. Og de kommer og leter etter de over 90 og – uansett om de bruker vest eller ikke.

Artikkeltags