<i>Finnes det ikke ei dugande kjerring som kan fortelle dem at fiskemat ikke produseres som milkshake?</i>

Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Roald Jensen har fått avsmak for fiskedisken. Les hvorfor.

DEL

LeserbrevI den senere tid har noe skjedd med fiskematen – kaker, boller og pudding fra hele landet.

Jeg har undersøkt fiskemat hos både billigkjeder og dyre butikker, og resultatet er det samme. For et godt halvår siden begynte det å smake gammel frossenfisk av fiskekakene til en produsent, og konsistensen var som «formye» kokt risengrynsgrøt. Trodde det skulle være unødvendig å bruke gammel frossenfisk i dette landet.

Så ble det plutselig smakløse fiskekaker i kjøledisken. Ved å kikke litt på hva de inneholder, ble det klart at torsk/hyse/lyr/sei var byttet ut med kvitlaks (vassild). Produktet som var produsert nordpå inneholdt faktisk 40 prosent av «skittfisken», og noe, hvor ikke produksjonsstedet var oppgitt hele 50 prosent. På internett fant jeg forklaringa. Pris fra kr 2,00 til 3,80 pr. kg f.o.m. 18. feb. 2013.

Nå tar en sikkert ikke skade av å spise «skittfisk», men en forventer jo mat med litt god smak. I fiskelandet Norge også kvalitet. Fiskemat er sikkert produsert etter samme prinsippet som MUK, det vil si maskinelt utbeina kjøtt, det som Forbrukerrådet kaller slakteriavfall.

Antakelig kan noe av fiskematen som produseres i dag passe bedre til mink- enn menneskefôr. Hvis jeg hadde servert noe av dette til slekta, hadde ingen tilkjennegitt slektskapet. Mattilsynet bør engasjere seg ganske bestemt. Man bør regne med feilskrivninger angående innholdet i maten.

Videre bør en minnes hestekjøttskandalen for en stund siden. Den engasjerte folk både her og i utlandet. Vi har vel liten tradisjon her i landet med å spise gamp og skittfisk. Spania leter etter hundekjøtt i produkter der. En dør ikke av noen av sortene, men vil helst ikke spise slikt.

De som tjener på fiskeproduktene er produsentene, jfr. prisen på vassild.

Finnes det ikke ei dugande kjerring som kan fortelle fiskematprodusentene at velsmakende fiskemat ikke produseres på samme måte som milkshake. Jeg synes det er rart at folk langs kysten, som er vant til å spise rimelig fersk fisk, ikke har engasjert seg mer. Har aldri hatt inntrykk av at «skittfisk» har konkurrert med tradisjonell matfisk. Vel nok er det enkelte kokker som lager mat av de underligste ting, og tilsetter krydder og smak. Men det må være mulig for dem som vil ha «tradisjonell fisk» og skikkelig smak i maten å få dette.

Noen har råd til å betale for skikkelig mat. De som lager fiskemat i hjemmet, vet at smaken forsvinner når en lager fiskefarsen som milkshake.

Artikkeltags