<i>Det er til og med lov å kritisere Sandra Borch når hun velger å legge ut bilde av seg selv i ulvepels og – av en eller annen grunn – bare lår og legger</i>

RAGNI OM SANDRA: Hun er en kvinnelig politiker som helt bevisst har profilert seg selv gjennom bruk av kropp og nakenhet (ved siden av fri jakt på ulv). Det valget er det lov til å kritisere, skriver Ragni Løkholm Ramberg om Sandra Borch.

RAGNI OM SANDRA: Hun er en kvinnelig politiker som helt bevisst har profilert seg selv gjennom bruk av kropp og nakenhet (ved siden av fri jakt på ulv). Det valget er det lov til å kritisere, skriver Ragni Løkholm Ramberg om Sandra Borch. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

- Å være feminist er ikke det samme soim å "heie på" andre kvinner.

DEL

Spaltist Moren min er feminist, og hun har følgende sitat hengende på do: «Det finnes en egen plass i helvete for kvinner som ikke hjelper hverandre» (Albright).

Jeg hater det sitatet. Kvinner har ikke en egen forpliktelse til å støtte andre kvinner, eller hovedansvaret for likestilling. Å være feminist er ikke det samme som å «heie på» andre kvinner.

Jeg hater også uttrykket «kvinne er kvinne verst», og det faktum at begge uttrykkene nevnt ovenfor blir brukt omtrent hver gang en kvinne kritiserer en annen kvinne, eller to kvinner står i en helt likefrem og naturlig maktkamp.

For å ta det siste først: Jeg har tilbragt over halve livet mitt i politikken. Som en helt naturlig del av det har jeg vært i en rekke kampvoteringer om verv. Som sosialdemokrater er kjønnskvotering en selvfølge for oss, og damer «benkes» derfor mot damer. Og bare når damene stiller til kamp mot hverandre, blir det kalt usolidarisk.

Det er maktkamper mellom menn overalt – i næringslivet, politikken, organisasjonslivet, etc. Likevel har jeg aldri hørt noen snakke om at det er usolidarisk av en mann ikke å slippe til en annen mann i – for eksempel – et lederverv. Så hvorfor kreve det samme av kvinner?

Det er heller ikke i strid med å være feminist å kritisere damer for valg de tar, selv om mange later til å tro det. For eksempel, da Tone Damli fikk kritikk av en kvinnelig reporter, svarte hun slik:

- Feminista: Der eg kjemme fra betyr feminisme å heie på andre jenter, uansett korleis valg dei måtte ta. (BT, 2. februar 2012)

Sorry, Damli – da tar de faktisk feil der du kommer fra! Vær gjerne uenig i innholdet i kritikken – men ikke reduser feminisme til at det handler om å støtte alle mulige valg du eller andre kvinner måtte ta.

Når Lene Hansen enda en gang kler av seg i avisa, denne gangen med nyhetsvinklingen at hun, som hun selv sier, må ha lov til «å kle av seg» (Nordlys 31. januar 2014) – ja, da har de som vil også lov til å kritisere det valget. Og tenk: det trenger ikke engang å handle om hysteri eller misunnelse.

Det er til og med lov å kritisere Sandra Borch når hun velger å legge ut bilde av seg selv i ulvepels og – av en eller annen grunn – bare lår og legger. Hun er en kvinnelig politiker som helt bevisst har profilert seg selv gjennom bruk av kropp og nakenhet (ved siden av fri jakt på ulv). Det valget er det lov til å kritisere.

Jeg synes å være feminist er å stille krav til hvordan retning hver enkelt drar samfunnet.

Det handler ikke om støtte – det handler om politikk.

Det er heller ikke i strid med å være feminist å kritisere damer for valg de tar, selv om mange later til å tro det.

Artikkeltags