Noen velger å vende det døve øret til og vil ikke ta inn over seg alvoret. Det er mer komfortabelt å velge å tro at forskerne overdramatiserer og at jeg ikke trenger endre på noe i eget liv. Men jeg tror det er mange av oss som ikke tar sjansen på å avvise klimarapporten som oppdikta skremselspropaganda. Og jeg håper at mange av oss gjør noe med den frykten og det ubehaget vi kjenner på nå.

Mye må gjøres

Det er mye som må gjøres fra politisk hold hvis vi skal oppnå den nødvendige reduksjonen i CO2-utslipp. Jeg venter i spenning på om den norske regjering har vilje og mot nok til å ta de nødvendige grepene. Men mens jeg venter og håper på effektive politiske endringer, går jeg inn i meg selv og spør hva jeg selv kan gjøre for å bli en mer miljøvennlig person.

Det er klart at det spiller liten rolle hva jeg som privatperson gjør hvis det er bare jeg som gjør det. Men hvis mange – helst alle – tar sin del av ansvaret, vil vi komme langt.

Vi stilles daglig overfor valg der vi kan velge å være miljøbevisste av hensyn til vår jord og våre etterkommer, eller vi kan velge det som virker enklest og mest komfortabelt her og nå. Jeg håper vi alle kan bli flinkere til å tenke mer langsiktig og være villig til å endre på noen av våre vaner fordi jorda vår trenger det.

Tips

Her er noen tips og oppfordringer til hva hver enkelt av oss kan gjøre:

* Fly minst mulig! Å bo i Nord-Norge gjør det av og til nødvendig å fly, men flyet slipper ut enorme mengder klimagasser, så det er all grunn til å tenke seg godt om før man bestiller en flybillett.

* Gå eller sykle på småturer. 30 prosent av all bilkjøring i Norge er på under tre kilometer. Både kroppen vår og miljøet har godt av at vi lar bilen stå oftere.

* Kjør kollektivt eller kjør flere sammen. 70 prosent av de som skal på jobb bruker bilen for å komme dit, og i de fleste tilfeller sitter det bare én person i hver bil.

* Spis mindre kjøtt. Storfe er blant de verste kildene til utslipp av metan, den nest farligste klimagassen. Fjørfe, vegetarmat og fisk er bedre både for helsa og miljøet.

* Spar strøm. Vårt stadig økende strømforbruk fører til at flere gasskraftverk blir bygget. Skru av lys i rom du ikke bruker, senk innetemperaturen om natten, velg miljømerkede hvitevarer, skaff gjerne varmepumpe og invester i ny rentbrennende vedovn.

* Kjøp kvalitetsvarer som holder lenger. Reparer ødelagte ting i stedet for stadig å kjøpe nytt. Tenk deg om før du kjøper nytt av for eksempel sko og klær. Kan du egentlig klare deg like bra uten?

* Kjøp brukt. Sjekk ut mulighetene for å kjøpe brukt på internett, gjennom annonser, på brukthandler eller på loppemarkeder.

* Kast minst mulig, og sorter søpla. Småbarnsforeldre som gir det et forsøk, finner ofte ut at dagens tøybleier fungerer utmerket og reduserer søppelmengden betydelig. Lager man et godt system, er det ingen problem å kaste søpla i forskjellige poser. Husk at metall og glass skal leveres på miljøstasjoner.

* Gi bort opplevelser og tjenester. Mange av oss har så mye fra før at enda en bok eller cd bare tar opp plass. En god middag, et kinobesøk eller gratis barnevakt kan ofte glede mer.

Lykke til med å ta ditt ansvar for at jorda skal være levelig også for våre etterkommere!