Direktør Amundsen snakker

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Sterke anbefalinger til politikerne og innbyggerne i Tromsø står på trykk i lederartikkelen i Nordlys torsdag 11. juni.

DEL

– Kostnadene til Tromsø kommune må reduseres med 300 millioner kroner, anbefaler Hans Kr. Amundsen, og han sammenligner situasjonen med de tøffe tiltakene som gjøres i private bedrifter som sliter økonomisk. Kommunen må konsentrere seg om sin kjernevirksomhet, sier han videre. Er det stemmen til den nytilsatte adm.dir. Amundsen vi hører her, og ikke sjefredaktør Amundsen?

Han bruker for øvrig samme argumentasjon vi ofte hører fra Frps Jan Blomseth. De uttrykker et felles politisk ønske om «minimumskommunen», utover lovpålagte minimumstilbud kan folk ordne seg med private løsninger etter størrelsen på lommeboka. Sjølsagt er det mulig. Men ønsker vi å bo i en slik kommune? Dette er et av de viktigste samfunnspolitiske spørsmålene i dag.

Kommunen er ingen privat bedrift. Og kan derfor heller ikke sammenliknes med en privat bedrift, slik Amundsen hevder. Kommunen er et nøkkelledd i velferdsstaten. Det er derfor et hovedansvar for de øverste organene i velferdsstaten, Stortinget og regjeringa å sørge for at kommunene har de nødvendige økonomiske ressursene til rådighet.

Det er slett ikke bare Tromsø kommune som sliter hardt økonomisk. Rødt stiller derfor det sjølsagte kravet om at Stortinget og regjeringa må stille opp for kommune-Norge. At kommunestyret i Tromsø, etter forslag fra Rødt, vedtok å invitere statsminister Stoltenberg samt kommunal- og finansministeren til Tromsø for å se på tilstanden var derfor svært gledelig.

Det er sjølsagt skuffende at «talsmannen for smaafolk» på lederplass retter bajonetten mot den viktigste institusjonen for nettopp «smaafolk», og allierer seg politisk med kapitalens sterkeste talsmenn. Vi merker oss også Amundsens advarsler til befolkninga om ikke å protestere.

«Smaafolk» i Tromsø og Troms trenger helt andre talsmenn. Og til høsten er det stortingsvalg...

Artikkeltags