Gå til sidens hovedinnhold

Barn og fornektelse

Artikkelen er over 15 år gammel

Viser til diskusjonen mellom Janniche Brustad og Einar Nyaas (Forum for menn og omsorg) om samvær og barnelov.

Janniche Brustad tar opp det viktige temaet barnets og morens sikkerhet der samværsfar truer med vold og kidnapping, bla. Hun viser til to konkrete saker. Dessverre klarer ikke Einar Nyaas å gripe fatt i dette alvorlige temaet på annen måte enn vi har sett så mange ganger før, nemlig en mistenkeliggjøring av mødre generelt og voldstruede mødre spesielt.

Statistikk over drepte kvinner, og barn, hvem som utøver vold, både generelt i samfunnet og ovenfor partneren/ekspartneren, de såkalte «familietragediene», forskning, m.m. viser dessverre at det i hovedsak er menn som står bak den grove volden, den som ender med drap, samt som også reagerer med større aggresjon i en separasjon/skilsmissesituasjon slik at konsekvensene kan bli fatale.

Ikke å klare på ta dette på alvor, ikke å klare å diskutere hva som best kan gjøres for å hindre at barn og mødre blir utsatt for dette, er både skuffende og skremmende.

Hvis Einar Nyaas representerer en forening som ønsker mer omsorgsfulle menn, så burde han for det første ta avstand til de menn som bedriver volden. Deretter burde han komme med forslag til tiltak om hvordan samfunnet best mulig kan beskytte barn og mødre mot den grove volden vi dessverre jevnlig må lese om i aviser og rettsreferater.

Når han kommer med påstander om at det «florerer» med falske anklager osv., og også at det skal «lønne» seg for moren å ta barnet osv., så faller det på de faktaopplysninger som er lett tilgjengelig. Mor og far kommer statistisk likt økonomisk ut etter en skilsmisse, når man ser på merutgifter til barn. Generelt i samfunnet vårt taper kvinner både karriere og inntekt pga. omsorg for barn. Det er heller ikke vist til mer samværsboikott fra mors side enn fra samværsfedre som ikke vil stille opp.

De aller fleste foreldre klarer å samarbeide, og lager avtaler som er best for barnet. De aller fleste fedre og mødre er flott omsorgspersoner som vil barnets beste. Det er bare ca. 10 prosent av barnefordelingssaker som havner i retten.

Overtramp fra begge sider forekommer selvsagt. Men ikke å klare å diskutere den fare en voldelig mann kan representere for barn og moren, og tiltak rundt dette, er en stor svakhet, om det er god omsorg Einar Nyaas ønsker for barn.