Gå til sidens hovedinnhold

300 tørrlagte alkoholikere

Artikkelen er over 13 år gammel

I pinsen samlet nærmere 300 tørrlagte alkoholikere seg til landsmøte i Tromsø. Samtidig ble det markert at det er gått 60 år siden den aller første Anonyme Alkoholiker-gruppen ble stiftet her i landet.

Temaet for årets landsmøte, som ble arrangert på Rica Ishavshotel 25.-27. mai, var: «Det handler om å leve». Temaet ble behandlet fra ulike vinkler i åpne og lukkede samlinger fredag, lørdag og søndag – innenfor AAs velprøvde og velkjente program, som har hjulpet mennesker over hele verden til edruskap.

Stor takk

Komiteen vil på vegne av landsmøtet takke de mange ulike aktører som hjalp oss å avvikle landsmøtet, samtidig som vi vil informere om begivenheten.

Kunstneriske innslag med blant andre Kine Hellebust og Sverre Kjelsberg gjorde helgen ekstra spesiell. Fredag kveld ble det arrangert lysmøte i Ishavskatedralen med forrige biskop i Nord-Hålogaland, Ola Steinholt. Markus Stokmo sang Amazing Grace mens en fantastisk midnattssol lyste inn i kirken. Lysmøtet er symbolet for håp og gjenreisning for de lidende, og var en viktig del av det hele. Til stede på årets landsmøte var gjester fra hele landet. I tillegg var Sverige, Danmark, Finland, England og Spania representert.

Lørdagen skulle landsmøtet ha høytidelig åpningsseremoni. Etter ett års planlegging og timevis av arbeid fra frivillige skulle endelig landsmøtet åpnes. Ordfører Herman Kristoffersen hadde tidligere lovet å bistå, men fire dager før landsmøtet avlyste ordføreren oppdraget. Dette skapte kaos for komiteen, og skuffelsen var stor. Etter å ha meddelt Erlend Rian denne historien, ble han så beveget at han avlyste sine gjøremål og satte seg på fly til Tromsø. Rian bidro til gode rammer for landsmøtet, samtidig som han markedsførte Tromsø by til våre gjester. Vi visste fra før av at Rian var kjent for å ha stort hjerte for folket i byen, og det fikk vi bekreftet igjen. Takk Erlend for at du tør å møte og se oss.

Hjelp og støtte

Millioner av kvinner og menn over hele verden har som AA-medlemmene innsett at de mangler evnen til å kontrollere drikkingen. Alkoholikeren og deres familier har vært oppe i forskjellige vanskeligheter og problemer på grunn av dette. Alkoholikeren forsøker, mange med suksess, å bygge opp en bedre livsform med totalavhold. For å klare det, har de funnet ut at de trenger hjelp og støtte av andre alkoholikere i AA. Samvær, samtale og refleksjon med likesinnede på AA-møter – hvor det gis mulighet til å dele håp, styrke og erfaringer – har vist seg å være deres beste medisin i kamp mot alkohol.

Alkoholikeren vi møter er oftest en gjennomsnittsborger, et familiemedlem, har jobb, hus og gjerne to biler i garasjen. Alkoholikeren kan like godt være din «suksessfulle» nabo, - som mannen med plastposen på kaia.

Anonyme Alkoholikere er et fellesskap av kvinner og menn som har det til felles at de deler sine erfaringer, sitt håp og sin styrke med hverandre for å løse felles problem og hjelpe andre med å friskne til fra alkoholisme. Eneste betingelse for medlemskap er ønske om å slutte å drikke.

Nøytral

I Norge er det over 165 AA-grupper med cirka 1650 medlemmer som trofast slutter opp om ett eller flere møter hver uke. På verdensbasis er det anslått å være 90.000 AA-grupper med over to millioner medlemmer i 142 land. Den aller første gruppen i Nord-Norge ble etablert i Tromsø i 1950.

AA er nøytral både religiøst og politisk – tar ikke stilling i stridsspørsmål. Organisasjonens eneste mål er å holde medlemmene edru og hjelpe andre som lider til edruskap.

Betegnelsen Anonyme Alkoholikere betyr ikke at det er noe hemmelighetsfullt ved bevegelsens prinsipper eller virksomhet. Hensikten med anonymitetsprinsippet er å beskytte alkoholikere som søker AA, i tillegg til å hindre at noe medlem skal bruke AAs navn til å skaffe seg fordeler – eller til formål som ligger utenfor AAs oppgaver. AA fører aldri medlemslister over sine medlemmer.