Tromsø Kaffebrenneri er godt etablert med kaffebar på Nerstranda. Nå åpner Frei Rønningsbakk nok en kaffebar.

Den nye kaffebaren ligger på gateplanet i Veitasenteret i lokalene hvor Sportshuset hadde butikk tidligere.

- Vi har inngang fra alle kanter, sier innehaver Frei Rønningsbakk i døråpningen i Storgata.

Inne i lokalet er det full aktivitet. Bardisken i heltre  med hvite fliser på fronten er på plass.

Det samme er kaffebrenneriet. Bakerovnen er klar for montering i bakeriet bakerst i lokalene.

- Møblene er i en bil på vei fra Oslo. I lokalene er det bare litt småplukk som gjenstår. Vi har invitert folk på Veita til en prøvesmak på torsdag. Fredag er vi klar til å servere Tromsøværinger og andre god kaffe og ferske kanelsnurrer, sier Frei.

 

Opplevelsessenter

Den nye kaffebaren skal være mer enn en tradisjonell kaffebar. Lokalene er over to plan og vil ha til sammen 30 sitteplasser i begge ”avdelingene”. Inn døra fra Storgata kommer du i en tradisjonell kaffebar.

Ved disken kan du gå ned i produksjonslokalene. Her skal gjestene kunne sitte og nyte kaffen mens kaffe blir brent og kanelsnurrene blir bakt og stekt.

Kommer du inn fra kjøpesenteret kommer du rett inn i produksjonen.

- Tanken er å være et opplevelsessenter. Her skal du kunne få et innblikk i hva vi gjør med kaffen fra sekk til kopp. Vi ønsker å lære folk hva kaffe er. Litt læring og masse kos, sier Frei.

Han vil sette av dager hvor han vil vise og forklare hvordan ting henger sammen hele veien fra kaffebonden høster kaffebønnene til du har den rykende fersk i koppen.

 

Eget bakeri

Tromsø Kaffebrenneri skal skille seg ut fra andre kaffebarer. Du kan sitte og nyte kaffekoppen mens de brenner kaffe i kaffebrenneriet, og det er et eget bakeri midt i lokalene.

- Jeg synes det er litt for mange store bakeri. Her baker vi på den ene disken og bærer det over til den andre disken for salg, sier Frei. Planen er å begynne med kanelsnurrer i tillegg til annen søtbakst. Etter hvert vil vi utvide sortimentet med både brød og rundstykker.

- Alle Tromsøværinger skal ha kanelsnurrer, så det starter vi opp med. Jeg har ligget i baketrening den siste tiden. Her snakker vi kortreist og egenprodusert, forteller en smilende innehaver.

Kvalitet

Kaffe de brenner kommer fra både Brasil, Mellom-Amerika og Afrika. Og bittelitt kaffe fra Asia. Importøren har vært og besøkt og kvalitetssikret kaffeprodusentene. Kaffetypene vil variere gjennom året avhengig av sesong der den kommer fra.

- Vi prøver å følge bondens intensjoner om hvordan kaffen skal smake, forteller Frei.

Han er opptatt av at kaffen er produsert bærekraftig og at det er kvalitet.

- Kvaliteten er testet og får pris på bakgrunn av kostnader og kvalitet.

Full åpenhet

Frei skal selv stå bak bakingen og ser for seg at folk tar bilder av både kaffe- og bakeriproduksjonen, og er klar for å bli tatt bilder av i arbeidstiden.

- Folk må gjerne komme og spørre og bry seg om det vi holder på med. Alt vil være åpent og tilgjengelig. Det er bare gøy om folk bryr seg om lidenskapen vår her på brenneriet, sier Frei og roter litt i blomsterpottene med kaffeplanter som står i vinduet mot Storgata.

- Kom gjerne innom, så skal vi fortelle deg alt om grønn kaffe også, sier Frei.