Widerøe-fly havnet ut av rullebanen – rapporterer hendelsen til havarikommisjonen: – Vi vurderer intern gransking

Klokken 09:10 fredag kjørte et fly fra Widerøe med 15 passasjerer om bord ut av rullebanen på Vardø flyplass.

DEL

(iFinnmark) Kommunikasjonssjef i Widerøe, Catharina Solli, forteller til iFinnmark at flyet endte opp med å avbryte første landing. Ved andre forsøk, etter å ha sirklet rundt flyplassen, fikk pilotene klarsignal til å lande.

NRK meldte først om hendelsen.

Hun forklarer at det ene hjulsettet skal ha kommet utenfor rullebanen.

– På dette tidspunktet er det et kjøretøy, ikke et fly. Når det er så lav fart på rullebanen med mye vind blir haleroret blir som et seil. Det skjedde rett før flyet skulle snu 180 graders for å kjøre inn til terminalbygget.

Rapporterer hendelsen

Hun forteller at landingen ikke ble oppfattet som røff av passasjerene. I tillegg forteller Solli at flyet kjørte til terminalen av egen maskin.

Kapteinen i flyet skal så ha forklart situasjonen til de 15 passasjerene om bord som skulle videre til Vadsø og Kirkenes.

– Det har noe med å ufarliggjøre situasjonen og informere om hva de nettopp hadde vært med på, men det virker som om flere ikke helt forsto hva som hadde skjedd, sier hun.

Til tross for at situasjonen ikke ble oppfattet som dramatisk blant passasjerene meldes hendelsen inn til Statens havarikommisjon.

– Det er tøffe fly som tåler veldig mye, men det skal normalt ikke skje. Vi vurderer å utføre en egen intern gransking. Det gikk godt og passasjerene blir ivaretatt, det er det viktigste.

Flyet står igjen

Solli sier hun er usikker på om passasjerene har kommet seg videre med hjelp av bakketransport ettersom Domen i Vardø kommune skal være stengt.

– Men jeg vet at crewet er værfast, legger hun til.

Flyet skal også sjekkes grundig før det blir brukt igjen og står dermed ved Vardø lufthavn fram til sjekken er utført.

– Det har blitt kanselleringer også inn og ut fra andre destinasjoner som følge av hendelsen. Passasjerer som ble rammet har avtaler de vil rekke, men dette flyet blir dessverre stående igjen. Vi beklager ovenfor passasjerene. Vi har satt opp bakketransport og booker passasjerene til neste ledige avgang, slik at vi får dem dit vi skal.

Artikkeltags