I en ny videoreportasje er Gorm på ridetur sammen med dyrlegen som i hestekretser har fått heltestatus for sitt over 40 år lange arbeid med å ta vare på den utrydningstruete, nordnorske hesterasen. Geirmund Vik og gårdbruker Kristen Klefstad i Vesterålen regnes som rasens redningsmenn.
I dag driver den pensjonerte veterinæren Dalvesia gård i Nordreisa sammen med sin kone Birgit Dorothea Nielsen, også hun veterinær og like frelst på hest. I Stall Reisa har paret 15 lyngshester som brukes til en rekke aktiviteter, bl.a. turistridning gjennom familiebedriften Lyngshestlandet.
Hvert år blir det født ett - tre føll på Dalvesia. Slik bidrar gården til å holde oppe en populasjon som fortsatt er sårbar.
Se videoreportasjen:
Se alle Gorm på tur-filmene her.
Se fotograf Wenche Offerdals lyngshest-bildeserie her.
- I dag finnes rundt 3000 hester i hele landet, de fleste i Sør-Norge. Det betyr at utviklinga tross alt har vært fantastisk bra fra slutten av 60-tallet da det bare var 50-100 hester igjen. Vi har også vært kjempeheldige med kvaliteten og egenskapene til de hestene som var igjen å avle på. Men ifølge forskerne bør det bli født 200 føll i året for at rasen skal holdes ved like. Nå ligger vi på rundt 100, sier Birgit.
Hest i blodet
I videoreportasjen rir Geirmund og Birgit ut i den storslåtte reisanaturen med en gruppe turister som aldri tidligere har vært til fjells med hest.
Geirmund er opprinnelig fra Hardanger og har hesteinteressen i blodet. I reportasjen forteller han om årsaken til at han som nyutdannet veterinær søkte seg nordover.
Han reflekterer også rundt årsaken til at det blant de unge i dag nesten bare er jenter som holder på med hest. Slik var det nemlig ikke da Geirmund i 1971 stiftet Nord-Norges første rideklubb i Nordreisa.
- Den gang var rideklubber dessuten et typisk byfenomen. Nordreisa rideklubb ble en av de aller første norske klubber ute på landsbygda, minnes han.
Varmt hjerte, kaldt hode
Birgit Dorothea Nielsen jobber i halv stilling som prosjektleder på Nordnorsk Hestesenter for bevaring og markedsføring av lyngshesten. Senteret er et av tre i landet med hvert sitt fokus på de norske rasene: fjording, dølahest og nordlandshest/lyngshest.
- Sammen prøver vi nå å komme fram til en felles beskrivelse av identiteten til disse tre rasene. Jeg tror vi kommer til lande på at det er hester med varmt hjerte og kaldt hode. Det er hester som takler en lang rekke utfordinger og samtidig er vennlige overfor mennesker.
Tester hestene
- Vi jobber også med å vise fram egenskapene som er helt spesielle for lyngshesten. Helga 8. - 9. september arrangeres Lyngshestdagan på Nord-Norsk Hestesenter. Da vil gjestene få dette demonstrert gjennom såkalte signatur-aktiviteter. Vi skal teste hester i bratte bakker, i kjøring og ridning og i overgangen mellom høyt tempo og rolige aktiviteter. Lyngshestene er svært raske - men samtidig flinke til å roe ned og konsentrere seg om krevende oppgaver.
Årsaken til dobbeltnavnet nordlandshest/lyngshest er en langvarig strid om det offisielle navnet som munnet ut i et kompromiss. I Troms er det i dagligtale vanligst å bruke lyngshest.