Festival nekter Nordlys å sende direkte fra «Ways of seeing»-debatt: - Merkelig at man skjermer dette fra en offentlig samtale

Nordlys skulle etter planen vise en paneldebatt etter Ways of seeing-teaterstykket direkte i dag. Slik blir det ikke. Politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys er svært overrasket over beslutningen fra Vårscenefest. Foto: Nordlys Arkiv/Leif Gabrielsen

Nordlys skulle etter planen vise en paneldebatt etter Ways of seeing-teaterstykket direkte i dag. Slik blir det ikke. Politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys er svært overrasket over beslutningen fra Vårscenefest. Foto: Nordlys Arkiv/Leif Gabrielsen

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er knyttet stor spenning til paneldebatten i etterkant av den kontroversielle teaterforestillingen «Ways of seeing», men den blir ikke tilgjengelig for folk utenfor rommets fire vegger.

DEL

Nordlys skulle etter planen vise debatten direkte, men Vårscenefest snudde i siste time, og nekter avisa å sende direkte fra seansen.

Leder av programrådet i Vårscenefest, Ida Løken Valkeapää, er ansvarlig for det kunstneriske programmet på festivalen, deriblant også denne debatten.

Hun forteller at Vårscenefest i utgangspunktet hadde tenkt at paneldebatten (som er et samarbeid mellom Nordlys og Vårscenefest) skulle sendes direkte, men at de ombestemte seg da det nærmet seg. I panelet i Tromsø lørdag kveld sitter Steinar Bryn, Pia Marie Roll, Erlend Svardal Bøe, Hanan Benammar og Per Christian Selmer Andersen.

Aggressivt ordskifte

- Det har vært mye spenning i lufta rundt dette, og vi innså at det å åpne dette for det offentlige rom ikke vil være det beste. Ordskiftet som har vært i forbindelse med denne forestillingen har vært såpass aggressiv, og vi tror at en stream vil forstyrre premisset for den samtalen vi ønsker. Og i denne sammenheng vil samtalen være det viktigste, sier hun til Nordlys.

- Vi i Vårscenefest ønsker at folk skal se forestillingen med egne øyne, og samles i et rom i ettertid for å snakke om det som de har sett. Med det ordskiftet som har utviklet seg, ønsker vi at dette skal skje i rolige former.

Hun skjønner at dette er skuffende for de som har sett frem til å følge debatten.

- Vi skjønner dette veldig godt, og det er derfor vi har vurdert dette lenge. Det er mange ting vi må veie mot hverandre. Og hvis det at vi streamer samtalen vil gjøre at samtalen ikke blir så interessant, vil det gå på bekostning av det vi prøver å oppnå.

- Overraskende

Politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys forteller at det er avisens teaterkritiker Anki Gerhardsen som skal lede paneldebatten, og at det har vært et premiss at dette skulle være et arrangement for allmennheten, overført direkte på Nordlys.

- Derfor kommer det overraskende på oss at Vårscenefest kort tid før arrangementet likevel ikke ønsker live-overføring. Men vi tar avgjørelsen til etterretning. Det er ikke et alternativ å tvinge seg på med lyd og bilde mot festivalens ønske, sier Fjellheim.

Debatten i Tromsø i dag arrangeres med støtte fra Fritt Ord.

- Det styrker begrunnelsen for å tilby rekkevidde på samtalen. Vi har å gjøre med et av de mest omtalte teaterstykkene i nyere norsk historie. Det fremstår som merkelig at en kunstfestival skjermer debatten om Ways of Seeing fra en offentlig samtale og et bredt publikum, sier Fjellheim.

- Jeg har vanskelig for å se at det skulle føre til en mer opphisset stemning i rommet dersom flere kan se på en debatt via Nordlys sine plattformer, legger han til.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken