Tromsø og Bodø er av beredskap mens man prøver å finne ut av hva som er problemet med noen av ambulanseflyene til Babcock Scandinavian AirAmbulance AS.

- Det jobbes nå med en teknisk uregelmessighet på fem av de nye ambulanseflyene til Babcock. Av sikkerhetsmessige årsaker er de fem flyene satt på bakken, skriver Luftambulansetjenesten i en pressemelding lørdag ettermiddag.

Konsekvensen er at Tromsø og Bodø er av beredskap inn til videre. Det samme gjelder dagflyet i Alta.

Svekket beredskap

- Dette vil gi svekket beredskap med ambulansefly der det oppstår krevende landingsforhold. Pr. lørdag ettermiddag 7. desember er de fleste av flyenes oppdrag gjennomført.

Luftambulansetjenesten har varslet sine helikopterbaser, Forsvaret og Hovedredningssentralene om økt behov for å bruke helikopter til pasientoppdrag der vær og begrensinger hindrer landing med fly. Helse Nord RHF har informert sine sykehus om situasjonen.

Babcock har to tilgjengelige fly i Sverige som kan benyttes hvis behov i løpet av helgen.

- Luftambulansetjenesten HF vurderer fortløpende behovet for å leie inn andre luftambulanseressurser dersom Babcock ikke raskt finner en løsning som gjør at flyene kan brukes som normalt igjen.

- Svært uheldig

Administrerende direktør i Luftambulansetjenesten HF Øyvind Juell sier situasjonen er uheldig, og at operatøren Babcock vil følges tett framover til flyene er tilbake i normal beredskap.

- Basene i Tromsø og Bodø er av beredskap, og det betyr i praksis at det ikke opererer ambulansefly ut fra disse byene. Det er svært uheldig, sier Juell til Nordlys lørdag ettermiddag.

Han understreker at ambulansefly som flyr ut fra andre baser fortsatt kan lande i Tromsø og Bodø.

I helga er det operative ambulansefly på Kirkenes, Alta, Brønnøysund, Ålesund og Gardermoen. Sistnevnte fly er et jetfly, som ikke kan operere på kortbanenettet.

Juell forteller at LAT HF fikk vite om problemene hos Babcock-flyene fredag kveld.

- Jeg vet ikke når vi fikk melding om feilen første gang, men det var fredag kveld at vi fikk informasjon om at det var flere fly som var rammet av samme feil, sier han.