Voldtok sin egen kone - dømt til seks års fengsel

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

En mann i 60-årene bosatt i Porsanger kommune er dømt til fengsel i seks år for mishandling av kona i en årrekke og for å ha voldtatt henne.

De to giftet seg i 2001 og har siden det bodd sammen. Kvinnen fortalte i retten at mannen utøvde vold mot henne allerede før de giftet seg, og at mishandlingen pågikk i mange år, 1-3 ganger i måneden. Hun forklarte at mannen slo henne, ofte i hodet, og ved to anledninger skal han kan knekt fingrene hennes. Hun forklarte også at mannen ved tre ulike anledninger har slått henne så tenner har løsnet. Den siste gangen var i november i fjor. 

Hun fortalte også om voldtekten som skal ha skjedd flere år tilbake i tid. Hun forklarte at hun lå og sov på sofaen da hun ble dratt ned på gulvet av mannen, før han tok hendene hennes bak på ryggen og holdt dem fast. Så tok han av henne klærne nedentil og gjennomførte voldtekten. Voldtekten skal ifølge henne ha pågått i 15-20 minutter.

Nektet straffskyld

Mannen møtte i retten og erkjente å ha utøvd vold én gang, men det var i nødverge, og han nektet for å ha voldtatt kona. Han sa at konas forklaringer mangler rot i virkeligheten, og at det må være noe som ligger bak, et økonomisk motiv eller lignende.

Flere vitner forklarte seg i retten, blant annet kvinnens datter. Datteren forklarte at hun hadde sett mannen slå mora ved en anledning.

Mannens tidligere kone forklarte seg også i retten, og hun fortalte at hun skilte seg fra mannen på grunn av mye vold. Hun forklarte også at hun ble tvunget til å ha sex med sin daværende mann.

Mishandling

På grunn av bevisene og vitneforklaringene i saken var ikke retten i tvil om at fornærmedes forklaring er troverdig. Retten anser tiltaltes forklaring som konstruert for å unngå straff.

Samlet sett legger retten til grunn at det er en rekke voldshendelser og krenkelser som er gjentagende over tid. Tingretten kom til at det er bevist ut over rimelig tvil at tiltalte har mishandlet sin kone tilbake fra 2001/2002.

Ikke foreldet

I retten ble det stilt spørsmål om tiltalen om voldtekten skjedde for mer enn 10 år siden og dermed var foreldet.

Retten kom på bakgrunn av forklaringer fram til at tiltalen om voldtekt ikke var foreldet.

Mannen ble dømt til fengsel i 6 år for mishandling og voldtekt av sin kone. Retten ser det som straffeskjerpende at mannen har voldtatt sin egen kone i eget hjem, samt at voldtekten har blitt innledet mens kona sov. Hjemmet er et sted man normalt skal føle seg trygg, skriver retten.

Han ble også dømt til oppreisningserstatning på 150.000 kroner i for voldtekten og 90.000 kroner for mishandlingen – totalt 240.000 kroner. Han ble også dømt til å betale erstatning på 9.622 kroner for lege- og tannlegeutgifter, og 24.000 kroner i fremtidige tap knyttet til tannsykdommer og endelige utgifter til tannbehandling.

Til slutt ble mannen dømt til å betale 10.000 kroner i saksomkostninger.