I fjor anmeldte en jente (18) en gjengvoldtekt under russetreffet på Lillehammer, ifølge NTB. Og 2013 kom det inn  hele åtte voldtektsanmeldelser etter de store russetreffene - fire på Tryvann i Oslo og fire i Kongeparken i Rogaland.

For å beskytte seg mot ubehagelig situasjoner og få hjelp ved et overfall eller en voldtekt, har den norske grunderen, Silje Vallestad, valgt å tilby alle russ tilgang til deres vodltekstalarm, bSafe.

Også all russen i Tromsø har fått tilbud om alarmen.

Les også: Voldtektsmenn kan felles av bSafe

- Russ spesielt utsatt

Alarmen fungerer som en app på telefonen. Når man trykker på alarmknappen, varsler den en alarmsentral, samtidig som den aktiverer kamera og lokasjon. Man kan også bruke alarmen til å varsle sine venner hvor en er, eller se hvor de er.

- Årsaken til at vi ønsker å gi denne til russen er at ungdommene er spesielt utsatt gjennom russetiden. Det er mye alkohol, og hvert år skjer det voldtekter blant russ. I tillegg kommer vennegjenger fort fra hverandre på samlinger, og bSafe kan hjelpe til å finne hverandre, sier Vallestad.

Hun bor for tiden i Palo Alto i California og svarer Nordlys per mail.

Vallestad forteller at  en slik alarm ikke bare gir en trygghet til russen, men også til foreldre som kan vite at barna får hjelp om det skulle skje noe.

Det er flere forskjellige funksjoner på appen. Man kan eksempelvis velge å få inn et falsk anrop om man ønsker komme seg ut av en situasjon eller signalisere til omgivelsene at man ikke er alene.

Vallestad forteller at den versjonen hun vil tilby russ er deres Premium versjon, som inneholder alle funksjonene. bSafe Premium slipper vi i Norge 1. mai.

Se mer: Frykter mer herværk med ny russeknute

- Reddet liv

Appene fungerer mot hverandre, uansett om du har android, iphone eller annen telefon.

Vallestad forteller at appen allerede har reddet liv.

- Alarmen har vært brut både når brukere har hatt alvorlige ulykker og fått hjelp i tide, og den har forhindret overfall.

I tillegg til bSafe sin trygghetsalarm, selges det også vanlige trygghetsalarmen på Clas Olsen.

Festrelaterte voldtekter utgjør ifølge Kripos den største andelen av anmeldte voldtekter i Norge. Jenter mellom 17 og 25 år har høyest risiko for å bli utsatt.