15-åring voldtatt på overnattingsbesøk hos venninne

Artikkelen er over 4 år gammel

Mann (32) dømt til 3,5 år i fengsel.

DEL

FINNSNES (Nordlys): Det var for to år siden at den da 15 år gamle jenta var på overnattingsbesøk hos ei venninne i Midt-Troms. Det var festligheter og flere ungdommer i huset den aktuelle kvelden, men jentene la seg relativt tidlig. Ved midnatt kom en av familiens venner, en 32 år gammel mann, på besøk. Han gikk inn på soverommet til jentene, ville ha dem med på festen og la seg i sengen mellom dem.

Han strøk 15-åringens venninne på låret, men siden hun kjente mannen gjorde hun ikke mer vesen ut av det enn å be han slutte. Under rettssaken forklarte venninnen at mannen brukte å gjøre slike ting når han var full, at han kunne bli ganske «creepy», og at hun ikke trodde han mente noe med det. 

Rev trusa i stykker

Etter ei stund gikk mannen ut av soverommet. Venninnen sto også opp for å delta på festen, og 15-åringen ble liggende igjen alene.

Da hun hadde sovnet kom 32-åringen tilbake. Han kom opp i senga, sa han ville kose og tok ikke hensyn til at 15-åringen sa hun ikke ønsket dette. Hun sa fra om at hun bare var 15 år, men mannen kalte det «bare tull» og sa hun minst måtte være 18. Han begynte å beføle jenta, og holdt hendene hennes fast da hun gjorde motstand. Så rev han trusa hennes av med makt og med så stor kraft at den revnet på to steder.

Kjørte kneet i skrittet hans

Jenta forsøkte å rope om hjelp, men ingen hørte henne på grunn av den høye festmusikken i stua. Hun forsøkte også å bite mannen, uten å lykkes. Men da han skulle sette seg opp på henne fikk 15-åringen kjørt kneet hardt opp i skrittet hans. 32-åringen skrek til i smerte, krabbet ut på golvet og ble stående tvikroket og holde seg til skrittet med begge hendene. Da gikk døra til soverommet opp, og 15-åringens venninne kom inn. «Hva har du gjort?» spurte hun mannen. «Ingenting» sa han. I senga satt 15-åringen og gråt med dyna rundt seg.

Lærer merket at noe var galt

Det gikk et halvt år før hun anmeldte saken til politiet. Det skjedde etter at hun hadde betrodd seg til en lærer som hadde merket at hun hadde forandret seg og blitt innesluttet, deprimert og begynt å skulke. Saken ble først henlagt av politiet på grunn av bevisets stilling, at det hadde gått lang tid og var mangel på tekniske bevis. Riksadvokaten så det imidlertid annerledes, og ga orde om at det skulle tas ut tiltale mot 32-åringen.

Ikke samleie, likevel voldtekt

Senja tingrett fant det ikke tvilsomt at tiltalte ved vold eller truende atferd hadde skaffet seg seksuell omgang med jenta, og dømte han etter voldtektsparagrafen 192 i straffeloven.

- Dette er en juridisk definisjon. Selv om det ikke er samleie, er det likevel voldtekt, sier konstituert statsadvokat Tor Børge Nordmo.

Nordmo var aktor i saken, og la ned påstand om tre og et halvt års fengsel, som også ble dommen i Senja tingrett. Mannens forsvarer ba om frifinnelse, og ga i retten uttrykk for at jentas historie var unøyaktig, at den syntes oppkonstruert og at den hadde vokst på seg i tiden som var gått etter hendelsen. Dette var retten ikke enig i. Mannen ble i tillegg til fengselsstraffen dømt til å betale 140.000 kroner i oppreisningserstatning til jenta.

Artikkeltags