Narvik stiller som søkerby i håp om å kunne få alpin-VM i 2025 til byen.

Selskapet Alpin VM 2025 AS ønsker å få med seg store deler av Nord-Norge til å slutte opp om søknaden, og tirsdag kunne Harstad Tidende fortelle at Harstad kommune har besluttet å gi 100.000 kroner til selskapet.

Harstad ser store ringvirkninger som kan gagne byen, på grunn av deres nærhet til Narvik. I tillegg er det klart at Sollifjellet er tenkt som treningsarena hvis Narvik får mesterskapet.

Den samme tanken har man om Steilia i Bardu, og Tromsø Alpinpark er også inkludert i en VM-søknad.

Planen er at både trening og kvalifisering til de offisielle rennene kan finne sted i Tromsø hvis Narvik får VM.

– Vi har henvendt oss til anleggseierne og fått bekreftet fra alle at de stiller anleggene til disposisjon i de periodene det vil være nødvendig. I forbindelse med et VM må du ha anlegg og traseer som er godkjent av FIS (det internasjonale skiforbundet) for å kjøre slalåm og storslalåm. Der er det så mange som melder seg på at man er nødt til å kjøre kvalifisering, forklarer daglig leder i Alpin VM 2025 AS, Erik Plener.

– Da er det vi har tenkt på Kroken (Tromsø Alpinpark), Sollifjellet og Steilia, og de kan også brukes som treningsarenaer – gjerne også året før, hvis løpere ønsker det, legger han til.

 

– Vil gjerne styrke Narviks søknad

I Tromsø er man definitivt villige til å bidra for å kunne få et alpin-VM lagt til Narvik, også politisk. Tromsøs ordfører Kristin Røymo har gitt sin støtte til en VM-søknad fra Narvik.

– Vi synes dette er tøft. Hvis vi kan være med på å styrke søknaden til Narvik, gjør vi gjerne det. Vi har jo investert 20 millioner kroner i snøproduksjon nå, så det er muligheter for aktivitet og trening hos oss som vi ikke har hatt på lang tid, sier Rune Kufaas i Tromsø Alpinpark.

– Vi er også selv interesserte i å kunne være aktuelle for arrangement etter hvert. Det å kunne være en del av en søknad for et VM i Narvik faller da godt inn i en arrangementsstrategi for Tromsø Alpinpark, fortsetter Kufaas.

Han mener det økonomiske aspektet ikke vil sørge for noen hindringer, selv om detaljene i økonomien ikke er fastlagte ennå.

 

– Viktig å spre det utover

I Narvik er man klar over at det til slutt er FIS som avgjør hvilke anlegg de mener er hensiktsmessige å bruke, men de ønsker å spre arrangementet ut til de nevnte stedene i Troms.

– Det er viktig for det nordnorske aspektet at vi sprer det litt utover. Vi vil at dette skal være et mesterskap for landsdelen, ikke bare Narvik, sier Erik Plener.

Det meste av det skriftlige i en søknad er ferdig. Selskapet skal første helga i mars ha det de har kalt en leveringsfest, når søknaden er komplett og klar til å leveres til Norges Skiforbund.

De må også ta stilling til Hafjell og Kvitfjell som kandidat, og selv om man skulle lande på Narvik, er det heller ikke sikkert at 2025 er året man kan håpe på.

I mai skal det avgjøres om Trondheim får VM på ski. Får de ikke det, kan det bli en ny skisøknad inn mot 2025 – og da kan det hende skiforbundet lar en søknad om VM i alpint bero et par år til.

– For vår del har det egentlig ikke så stor betydning om det blir 2025 eller 2027. Det handler om å få i gang anleggsarbeid og å kunne nå opp som en internasjonal søker, sier Erik Plener til Nordlys.