Kombinerløperen Håvard Klemetsen (36) dro rett fra verdenscup i Japan i helgen til høydeopphold i Seiser Alm i Italia denne uka.

Kautokeinomannen, som av Nordlys-leserne ble kåret til årets nordnorske idrettsnavn i 2014 etter OL-gullet på stafetten i Sotsji, har vært på reise i flere uker allerede, og returnerer ikke hjem til Tromsø før etter VM i Falun i mars, der samboeren og hans to barn bor.

- Det blir noen måneder i koffert, men det er verdt det hvis det blir gode resultater av det. Sesongen er kort, bare på fire-fem månedeer, og når man trener hele året for dette, så må man gå «all-in» i denne perioden, sier Håvard Klemetsen til Nordlys.

Det er ikke enkelt for småbarnsfaren.

- Jeg prøver å hente familien på besøk når vi oppholder oss i Europa. Det blir vanskelig i Japan, men da jeg var i Seefeld kom de dit. Da får vi litt tid sammen, sier 36-åringen.

Støttes av familien

Han er glad samboeren har gitt sin velsignelse til satsingen.

- Det hadde vært mye verre hvis vi ikke var enige om dette. Jeg har levd dette livet lenge, og vi har funnet ut at det bedre hvis vi får litt kvalitetstid sammen, enn mye og halvveis satsing, sier Klemetsen.

Han har individuelle andre, tredje- og fjerdeplasser fra verdenscupen så langt, i tillegg til stafettseire. Klemetsen jobber for å stå øverst på seierspallen i Falun.

- Jeg er veldig stolt av at jeg fortsatt er i toppen i en alder av 36 år, og det er artig med gode plasseringer, men jeg vil stå øverst på pallen. Jeg har hele tiden VM i blikket, og derfor legger jeg inn et høydeopphold nå. Det har vært en tøff periode nå med mange konkurranser, og da er det viktig å få lagt en god treningsperiode nå.

Han håper høydeoppholdet skal være detaljen som er med på å sikre han et etterlengtet VM-gull.

- Jeg merker fremgang i langrennssporet, men jeg må forbedre meg med minst 20 sekunder i langrennet, om jeg skal være sterk nok til å vinne. Så ærlig må jeg være, men jeg tror med å gjøre de riktige tingene nå, så skal jeg være med å kjempe i toppen i VM. Jeg håper et fullverdig høydeopphold i Seiser Alm skal gi den effekten, sier Håvard Klemetsen.

Derfor går han neppe alle konkurransene i verdenscupen i Val di Fiemme kommende helg.

- Jeg skal se an hvordan kroppen og energinivået er, og diskutere med trenerne før jeg lander på noe. Men jeg går nok ikke alle rennene der, nei, sier Klemetsen.

Åpen for å fortsette satsingen

36-åringen er heller ikke fremmed for å fortsette kombinertkarrieren også etter årets sesong.

- Når jeg er blitt såpass gammel som jeg er blitt, så tenker jeg ikke så veldig langt fremover i tid. Jeg er blitt flinkere til å nyte øyeblikkene her og nå, og setter mer pris på opplevelsene og hvor priviligert jeg er som kan leve av dette. Men det er klart, gode svar på det jeg gjør gir motivasjon til å fortsette. Det er noe jeg skal evaluere etter sesongen, sier Klemetsen.

Og innrømmer at han nok har overlevd lengre i kombinertsirkuset enn mange hadde trodd.

- Jeg har vært med å lenge at problemstillingen er snudd litt. Der folk tidligere spurte når jeg skulle legge opp, spør de nå hvor lenge jeg skal holde på. Det er i det minste et mer positivt ladet spørsmål, humrer Håvard Klemetsen.