Norges Skiforbund sender seks kombinertutøvere til VM, men Håvard Klemetsen kan fort bli tilskuer dersom han ikke takler bakkene i Falun.

– Vi kommer ikke til å ta ut det endelige laget før like i forkant av konkurransene. Vi må se hvordan de forskjellige håndterer bakken og på formutviklingen. VM i Falun blir et stort høydepunkt for oss som vi ser veldig frem til. Målsettingen er at vi skal bli beste nasjon, sier sportssjef Sverre Rotevatn.

Alle på pallen

Skiforbundet har aldri sendt et bedre kombinertlag til VM.

– Samtlige seks utøvere vi har tatt ut har vært på pallen denne sesongen. Trioen Mikko Kokslien, Magnus Moan og Jørgen Graabak har alle vunnet renn i verdenscupen. Håvard Klemetsen, Magnus Krog og Jan Schmid har andreplass som sin beste plassering, fortsetter Rotevatn.

Rotevatn bekrefter at det aldri var tvil om uttaket.

– Det blir nok verre når vi skal ta ut de fire som skal gå de individuelle konkurransene. Vi kan komme til å vrake en medaljekandidat. Og vi vet at noen kommer til å bli skuffet. Disse seks utøverne har vært samlet gjennom hele sesongen og presterer så bra som lag, og vi satser på at de tar med seg «vinnerformelen» inn i mesterskapet, sier Rotevatn.

Fire konkurranser

Skiforbundet sender seks løpere til Falun fordi det er fire konkurranser, individuell og lag i den lille bakken samt individuell og sprint lag i den store. Norge stiller med fire utøvere på hver distanse – bortsett fra i Team Sprint (2 utøvere).

– Man vet aldri hva som skjer når man er borte i 14 dager. Med dette uttaket takler vi blant annet sykdom. Vi er bedre rustet med seks løpere enn med fem.

Rotevatn er ikke i tvil om at Klemetsen er blant medaljekandidatene.

– Han har kjørt et opplegg som han har tro på. Den neste uka skal han tilbringe sammen med langrennsløperne i Seiser Alm. Han har god erfaring med å lade opp i høyden. Men skal Håvard ha mulighet, må han nok lykkes i bakken.

Og akkurat bakkene i Falun bekymrer Rotevatn litt.

– Vi har ikke all verdens erfaring fra bakkene i Falun. Vi fikk ett hopp i den lille i fjor. Den store har vi ikke prøvd, slutter sportssjefen.

Skal være i toppform

Håvard Klemetsen mener at det er greit at forbundet har tatt ut seks løpere.

– Av erfaring vet man at noen kan bli syk eller at man kan oppleve formsvikt. Men jeg tror at noen av de seks vet at de har større mulighet enn de andre til å sikre seg en plass på laget, sier Klemetsen.

Han slår fast at han skal være i sitt livs form når mesterskapet starter i Sverige.

– Jeg er i rute. Riktig nok gikk det tungt i Val di Fiemme, men jeg kom rett fra høyden.

Og etter rennet i Italia dro han tilbake dit.

– En uke her før man reiser til Oberstdorf for å fokusere mer på hoppdelen kommer til å gjøre underverker, mener Klemetsen.