Uten støtten fra mamma og pappa samt stipend fra Statens lånekasse hadde Johann André Forfang neppe tatt steget opp i verdenstoppen. Men etter gjennombruddet i verdenscupen har 19-åringen fått en lettere økonomisk hverdag.

Tredjeplassen i Vikersund var verdt litt i overkant av 48.000 kroner. Totalt har 19-åringen hoppet inn rundt 177.000 kroner etter at han kom med i verdenscupen like før jul – et beløp han selvsagt må betale skatt av.

Forfang innrømmer at det har vært litt virak etter at han ble dobbelt verdensmester i junior-VM samtidig som han tok sin første pallplassering i skiflyvingen i Vikersund.

– Det har vært litt styr, men det er bare positiv oppmerksomhet, sier Forfang.

– Som å gå fra biljard til bowling

Normalbakken blir trolig den første konkurransen for Johann André Forfang i Falun, hvis han leverer varene på trening.

Sammen med de andre VM-uttatte norske hopperne er Forfang på plass i VM-byen Falun. Torsdag får 19-åringen svar på om han slipper til i den første konkurransen. Og det blir en brå overgang fra Vikersund.

Bakkerekorden i den lille bakken lyder på 105 meter – satt av slovenske Primož Peterka så langt tilbake som i 1996.

– Det blir en stor overgang. Nesten som om man skulle gå fra biljard til bowling, sier Tromsø-hopperen om å komme rett fra svev over 200 meter i Vikersund.

Samtidig innrømmer han følgende:

– Det handler om å gjøre de rutinene man gjør foran hvert hopp.

Kun Bardal sikker

Fem norske hoppere kjemper om de fire plassene i normalbakken.

– Vi har ikke fått noen signaler om hvem som får sjansen. Det blir tatt en avgjørelse etter treningen torsdag om hvem som får sjansen, fortsetter Forfang.

Den eneste av de norske hopperne som vet at han hopper i normalbakken er Anders Bardal – som har friplass som tittelforsvarer.

Etter kjempekonkurransene i Vikersund har Forfang bodd på Toppidrettssenteret, der han har kombinert fysisk trening med hopping i Midtstubakken. En bakke som er tilsvarende normalbakken i Falun.

– Jeg føler at overgangen har gått greit.

Også verdensrekordholder Anders Fannemel har prøvd bakken der.

– Han er nok klar for konkurransene i Falun, påpeker Forfang.