Senjamannen Esben Tøllefsen er smører for det norske landslaget på ski i Falun. Han hadde ekstra grunn til å juble etter onsdagens 15 kilometer fri teknikk, der Anders Gløersen tok bronse, bak gullvinner Johan Olsson og sølvvinner Maurice Manificat.

Tøllefsen har ansvaret for skiene til bronsevinneren. I utgangspunktet var det ventet at Martin Johnsrud Sundby, som Tøllefsen også har skiansvaret for, skulle stå for VM-medaljene av hans løpere.

– Vi heier jo på alle de norske løperne, men det er klart, det er ekstra stas når «min» løper gjør det bra. Anders er egentlig sprinter, men jeg sa til Anders allerede på Beitostølen foran 2013/14-sesongen, at jeg forventet at både han og Martin skulle gå 15 kilometer her i dag, sier Esben Tøllefsen til Nordlys.

– Når Martin er syk er det ekstra artig at Anders lykkes.

Snur fort

Smørerne fikk skylden etter tirsdagens uvirkelige svake norske innsats på damesiden, der Heidi Weng var beste norske på 22.plass. Derfor smakte onsdagens VM-medalje ekstra godt for Tøllefsen.

– Det var ikke særlig stemning i leiren tirsdag, nei. Men det var så dårlig at vi måtte nesten bare flire av det. Løperne legger enormt med arbeid, og man vil jo legge til rette for at de skal lykkes, men noen ganger skjer sånne ting. Det var ikke noen «halshugging» fra løpernes side. Derfor var det en enorm lettelse og glede at laget gjorde det bra i dag. Tredje, femte, åttende og niende er bra laginnsats, sier Tøllefsen.

Og vet hvor fort det kan skifte.

– Det snur fort fra helevet til himmel i denne bransjen. Det ser man på det som skjedde i går, og det som skjedde i dag, sier Tøllefsen.

Tøff stafettkamp

Hans mann Anders Gløersen gjør også uttaket til stafettlaget mer komplisert. Tøllefsen må nesten le av den tøffe konkurransen om en etappe.

– Landslagstrenerne klør seg nok både i hodet og ræva nå, med tanke på det uttaket. Anders knotet det til nå med dagens renn. Skal de legge dagens konkurranse til grunn så stiller Anders sterkt. Så spørs det om de ser på tidligere prestasjoner i år når de skal ta det endelige valget, humrer Esben Tøllefsen.

Gløersens bronse kan koste Finn-Hågen Krogh en plass på det norske stafettlaget.