Annonsørinnhold i samarbeid med

Hva er dette?

 
 

– Man er så mye mer enn bare en taxisjåfør

Etter over 40 år i lederstillinger ble Tormod sjåfør i Tromsø Taxi. Det har gitt både arbeidsglede og yrkesstolthet.

Annonsørinnhold i samarbeid med

«Tida skal brukes til noe produktivt. Det skal bli et resultat av det»

Rådene Tormod Aasland fikk av sin far er fortsatt en leveregel for målselvmannen. Selv etter at han passerte alderen de fleste velger å si «takk for meg» til arbeidslivet og sveve rolig inn i pensjonisttilværelsen.

– Hverdagen som pensjonist kom brått på. Jeg er av typen som må fylle dagene med noe innholdsrikt.

Snekring på hytta og turer i skog og mark var ikke nok. Det begynte å klø i fingrene etter å skape verdi – både for seg selv og andre.

Han tok en telefon til Steinar Nilsen, administrerende direktør i Tromsø Taxi:

«Hei! Har du bruk for en voksen sjåfør?».

Kort tid etter hadde han fullført drosjekurset med glans og var klar for å rulle ut i tromsøtrafikken. Etter 40 år i lederstillinger, befant Tormod seg igjen i førersetet.

FRA DIREKTØR TIL SJÅFØR

Du trenger knapt lese innholdsfortegnelsen på Aaslands CV for å skjønne at det dreier seg om et rikholdig arbeidsliv. Rektor, rådgiver, rådmann, banksjef, administrerende direktør – og nå altså taxisjåfør.

– Tidligere hadde jeg lagt til rette for og jobbet gjennom andre mennesker, nå ville jeg møte menneskene selv.

Som travel direktør i en stor regional organisasjon ble det titt og ofte drosjeturer til viktige møter. Men Aasland hadde aldri reflektert over hva sjåføryrket faktisk går ut på. Etter at han satt seg bak rattet har han blitt kjent med et yrke som inneholder langt mer enn det å frakte noen fra A til Å.

– Jeg er utrolig ydmyk overfor denne jobben. Vi er jo en yrkesgruppe som treffer folk i forskjellige faser av livet. Det kan være en far som har sett barnet sitt for første gang når du kjører han hjem fra sykehuset midt på natta, eller etterlatte som hentes i kirken etter en begravelse.

Mine kunder skal gå ut av bilen i bedre humør enn det de hadde da de kom inn. De skal ha en hyggelig tur!

Tormod Aasland, taxisjåfør
ARBEIDSGLEDE OG YRKESSTOLTHET: I en alder av 70 år har den tidligere administrerende direktøren begynt på et nytt kapittel. (Foto: Ole Åsheim/Nordlys LAB)

EN HYGGELIG TUR

Det er ikke alle turer som slutter når taksameteret er slått av. Bilberging, bæring av handleposer, lokalguiding – selv om arbeidsbeskrivelsen sier sjåfør er oppgavene mange og varierte.

– Man er så mye mer enn bare en taxisjåfør. Vi er alt fra snømåkker til sosialarbeider. Og jeg gleder meg hver eneste dag, man vet aldri hvem som setter seg inn i baksetet eller hvor turen tar deg neste gang.

Den energiske 71-åringen har kompetanse innenfor barne- og ungdomspsykiatri, barnevern, coaching og lederutvikling. Det kommer til stor nytte i den nye arbeidshverdagen.

– Noen vil ha det stille i bilen, mens andre kan åpne seg opp om problemer og følelser. Jeg har aldri hatt ufine kunder, men jeg har møtt mennesker som ikke har det bra.

Han forteller om passasjerer som har behov for mer enn bare transport, mange trenger en samtalepartner. Nylig hentet hentet han en ung passasjer som gjorde et spesielt inntrykk.

– Det var en ungdom som fortalte åpenhjertig om et liv som var ufattelig trist. Vi ble sittende å snakke lenge etter at han hadde betalt. Og jeg stilte spørsmål som fikk han til å tenke - i stedet for å gi åpenbare løsningsforslag.

Da samtalen var over ga ungdomen Tormod et varmt håndtrykk og takket ham for den unike turen. Igjen satt Aasland og så en ung mann forlate taxien i litt bedre humør enn det han hadde da han satt seg inn. Og det er dette som er målsettingen til Tormod Aasland. Passasjerene hans skal ha en hyggelig tur. 

Tromsø Taxi AS er Nord-Norges største drosjesentral. 

De har drevet med persontransport i snart 100 år. 

I dag har de i alt 123 biler og disponerer en av landets nyeste og beste bilparker. 

Del artikkelen på Facebook