Hva er innholdsmarkedsføring?

Innholdsmarkedsføring er et kommersielt annonseprodukt. Det betyr at det er en kommersiell aktør som skaper innhold som er av interesse for personer som virksomheten ønsker å nå ut til. Til dette kjøper de kommersiell markedsføringsplass i nettavisers annonsebilag, skilt fra redaksjonelt innhold.

God innholdsmarkedsføring gir leserne ny kunnskap og gode opplevelser. Gjennom dette bygges en relasjon mellom virksomheten og leseren, og virksomhetens omdømme og profil utvikles. Innholdet skal gi en merverdi for leseren, uavhengig av om man ønsker å forta kjøp. Innholdsmarkedsføring bruker tekst, bilder og eventuelt video som fortellerverktøy.

Hvorfor innholdsmarkedsføring?

For 100 år siden var det kontroversielt at avisen trykte annonser i avisen. Ved introduksjon var det for mange uvant. Siden det framgikk tydelig at annonsene ikke var redaksjonelt innhold, ble dette en viktig funksjon for lokalavisen av to årsaker. Det handlet om at lokalavisen kunne utvikle en arena som samlende torgfunksjon, en arena som førte til at lokale næringsdrivende nådde ut til sine kunder med sitt budskap. Derigjennom kunne de skape grunnlag for sin virksomhet og lokale arbeidsplasser.

I tillegg utgjorde annonsene for avisen viktig finansiering av journalistikk, samtidig som redaksjonell uavhengighet ble opprettholdt. Over tid har markedsføringen utviklet seg på mange måter, og særlig den digitale revolusjonen har åpnet for nye løsninger. Vår avis ønsker å utvikle seg med lokale annonsører, og gjør dette ved å tilby markedsføringsløsninger som gir annonsørene god effekt.

Innholdsmarkedsføring er i ferd med å etablere seg som et virkningsfullt markedsføringsprodukt i både internasjonale og nasjonale medier. Gjort på riktig måte, er det vår oppfatning at dette er et godt og viktig produkt som også lokale annonsører skal få tilgang til.

Hvordan ser vi forskjell?

Innholdsmarkedsføring er et rent kommersielt produkt. Redaksjonen i vår avis har ingenting med dette å gjøre. Derfor er det også viktig at leserne ser og forstår forskjellen på redaksjonelt og kommersielt innhold. Kravet til slikt skille understrekes tydelig i de etiske retningslinjene for medier, kalt Vær Varsom-plakaten, og særlig punkt 2.6.

Kommersielt innhold skal være tydelig merket. Dette er hos oss gjort med merking på forsiden, med ordet «Annonse» i bildet. Ved å klikke på saken, kommer leseren til en side som er vesentlig annerledes i utforming enn redaksjonelt innhold. Toppen av siden er merket med «Annonsebilag», og øverst i teksten ligger en merking av at innholdet er innholdsmarkedsføring. Virksomheten som er avsender av budskapet er tydelig merket med logo.l.

Tydelighet

For vår avis er det viktig at leserne umiddelbart ser og forstår forskjellen på innholdsmarkedsføring og ordinært redaksjonelt innhold. Akkurat som for 100 år siden er avisens redaksjonelle integritet og uavhengighet er usedvanlig viktig for oss. Dersom noen opplever at skillet og merkingen er utydelig, vil vi høre det så snart som mulig. Det er viktig at lokalavisen kan tilby gode og effektive markedsføringsprodukter, men vi vil ikke gjøre det på bekostning av vår troverdighet.

Lukk

Når lyset fanger blikket

Annonse fra Fargerike

I Driv sin trivelige bakgård ligger Wabi Sabi. Smykkedesignerne Dagmar Mildes og Ann-Merete Skaue Øines skaper og stiller ut vakker smykkekunst på lekkert vis.

Det er oasen av glasslamper og galleriets unike utstillingsbord som først fanger vår oppmerksomhet når vi kommer på besøk. Og den spesielle og harmoniske stemningen i det vakre galleriet.

– Vi opplever at lampene og bordet er et blikkfang når folk kommer inn og sier ”Wow, hvor stilig dere har det!”, forteller Ann-Merete entusiastisk.

– Og lyset er prikken over i’en, legger hun til. 

Lampene, fra danske Ebb&Flow, akkompagnerer et fantastisk tømmerbord, designet av interiørkonsulent Julie Johnsen for Wabi Sabi.

– Julie og jeg var på Fargerike her i Tromsø for å hente maling da vi oppdaget lampene. Vi ble stående å se på hverandre og vi bare visste at det var disse vi skulle ha. Det var noe med designet og fargene som traff oss virkelig – de ville passe perfekt i galleriet, sier hun.

– INTIMITET OG ATMOSFÆRE

Hos Wabi Sabi gjør lampene mer enn å bare lyse opp rommet. For de som jobber med design av vakre ting, er det viktig å kunne presentere produktene i inspirerende omgivelser.

Det hender Wabi Sabi inviterer kunder på events i galleriet.

– I slike sammenhenger ser vi virkelig hvordan belysning bidrar til å skape intimitet og en unik atmosfære i rommet, smiler Ann-Merete Skaue Øines.

Redaksjonen i Nordlys har ingen rolle i produksjonen av dette innholdet