Hva er innholdsmarkedsføring?

Innholdsmarkedsføring er et kommersielt annonseprodukt. Det betyr at det er en kommersiell aktør som skaper innhold som er av interesse for personer som virksomheten ønsker å nå ut til. Til dette kjøper de kommersiell markedsføringsplass i nettavisers annonsebilag, skilt fra redaksjonelt innhold.

God innholdsmarkedsføring gir leserne ny kunnskap og gode opplevelser. Gjennom dette bygges en relasjon mellom virksomheten og leseren, og virksomhetens omdømme og profil utvikles. Innholdet skal gi en merverdi for leseren, uavhengig av om man ønsker å forta kjøp. Innholdsmarkedsføring bruker tekst, bilder og eventuelt video som fortellerverktøy.

Hvorfor innholdsmarkedsføring?

For 100 år siden var det kontroversielt at avisen trykte annonser i avisen. Ved introduksjon var det for mange uvant. Siden det framgikk tydelig at annonsene ikke var redaksjonelt innhold, ble dette en viktig funksjon for lokalavisen av to årsaker. Det handlet om at lokalavisen kunne utvikle en arena som samlende torgfunksjon, en arena som førte til at lokale næringsdrivende nådde ut til sine kunder med sitt budskap. Derigjennom kunne de skape grunnlag for sin virksomhet og lokale arbeidsplasser.

I tillegg utgjorde annonsene for avisen viktig finansiering av journalistikk, samtidig som redaksjonell uavhengighet ble opprettholdt. Over tid har markedsføringen utviklet seg på mange måter, og særlig den digitale revolusjonen har åpnet for nye løsninger. Vår avis ønsker å utvikle seg med lokale annonsører, og gjør dette ved å tilby markedsføringsløsninger som gir annonsørene god effekt.

Innholdsmarkedsføring er i ferd med å etablere seg som et virkningsfullt markedsføringsprodukt i både internasjonale og nasjonale medier. Gjort på riktig måte, er det vår oppfatning at dette er et godt og viktig produkt som også lokale annonsører skal få tilgang til.

Hvordan ser vi forskjell?

Innholdsmarkedsføring er et rent kommersielt produkt. Redaksjonen i vår avis har ingenting med dette å gjøre. Derfor er det også viktig at leserne ser og forstår forskjellen på redaksjonelt og kommersielt innhold. Kravet til slikt skille understrekes tydelig i de etiske retningslinjene for medier, kalt Vær Varsom-plakaten, og særlig punkt 2.6.

Kommersielt innhold skal være tydelig merket. Dette er hos oss gjort med merking på forsiden, med ordet «Annonse» i bildet. Ved å klikke på saken, kommer leseren til en side som er vesentlig annerledes i utforming enn redaksjonelt innhold. Toppen av siden er merket med «Annonsebilag», og øverst i teksten ligger en merking av at innholdet er innholdsmarkedsføring. Virksomheten som er avsender av budskapet er tydelig merket med logo.l.

Tydelighet

For vår avis er det viktig at leserne umiddelbart ser og forstår forskjellen på innholdsmarkedsføring og ordinært redaksjonelt innhold. Akkurat som for 100 år siden er avisens redaksjonelle integritet og uavhengighet er usedvanlig viktig for oss. Dersom noen opplever at skillet og merkingen er utydelig, vil vi høre det så snart som mulig. Det er viktig at lokalavisen kan tilby gode og effektive markedsføringsprodukter, men vi vil ikke gjøre det på bekostning av vår troverdighet.

Lukk

Øystein Moe ved Eide Handel tryller fram det deiligste skreimåltid.

- Skal du ha ferskere skrei, må du spise den til havs!

Annonse fra Eide Handel

Lær å lage det perfekte skreimåltid - også til gjester som er litt skeptisk til lever og rogn. For ingen klarer å motstå en skikkelig nordnorsk rognjolk.

Hver dag får Eide Handel inn fersk skrei fra yttersida av Kvaløya. (Foto: Bjørn Lockertsen)

- Endelig er skreien kommet!

Det er en opprømt Øystein Moe, ferskvaresjef ved Eide Handel, som tar imot på kjøkkenet. For svært mange er skreien vinterens vakreste eventyr.

- Hver eneste dag får vi inn fersk skrei fra yttersida av Kvaløya. Skal du ha den ferskere, må du nesten dra ut og fange den selv, ler Øystein.

Tryller fram gourmetmåltid

Her kan du se hvordan Øystein bruker skreien til å trylle fram et lekkert gourmetmåltid egnet til å omvende middagsgjesten som fram til nå ikke har vært den største tilhengeren av lever og rogn.

- Helt nydelig. Også så sunt, sier Øystein Moe, og legger til:

- Det er på tide at rognjolken kommer fram i lyset igjen.

Det ryker av den friske rognjolken. Skreien er perfekt stekt. Øystein steker den på middels varme med skinnsiden ned i nøttebrunt smør. Skinnet skal bli sprøtt, og fisken snus ikke før den er nesten ferdig.

Og sausen av rødbeter og appelsin gjør det samme for fisken som rørt, selvplukket tyttebær gjør for viltmiddagen.

Eide Handel selger også ferdigprodusert og ferdigkokt rognjolk i butikken.

Som tapas

- Rognjolken kan spises kald også. Den passer perfekt til tapas, sier Øystein, og legger til:

- Se bare her, så skal jeg vise deg:

Historisk delikatesse

Vet du forresten hvor den hvite, flakende fisken med den friske smaken har fått navnet sitt fra?

Ordet skrei kommer av det gammelnorske ordet skrida, som betyr å vandre eller skride framover. Navnet har den fått fordi denne torsken vandrer fra Barentshavet til våre farvann for å gyte.

Den tradisjonelle mølja

Og skulle du sverge til den tradisjonelle skreimølja, så har Øystein oppskriften til deg også:

Skrei

Beregn ca. 500 gr. fisk pr pers. Kutt fisken i skiver på ca 3 cm, klipp bort finner og vask bort evt rester av blod. Legg fiskeskivene i isvann minst 1 time før tilberedning og for å oppnå fastere og hvitere fiskekjøtt. Kok opp rikelig med vann (0,5 dl salt pr 1 l vann).

Ha i fiskeskivene når vannet koker og skum godt. Trekkes i ca 10-15 min eller til fiskekjøttet løsner fra ryggbeinet. Tips: Det kan evt. tilsettes 1 laurbærblad, 1/2 løk og 1 ss eddik 7 % i kokevannet (pr liter vann).

Lever

Legg leveren i rikelig med kaldt vann. Rens leveren. Kutt i biter på ca 2x2 cm. Kok opp vann(1 dl vann,1/2 ts salt) og tilsett leveren når vannet koker. Kok opp under omrøring og skum godt. Tilsett så 1/3 ts malt sort pepper. Småkok i ca 10 min. Tips: Kokevannet kan tilsettes 1 ss finhakket løk og 1 laurbærblad sammen med pepperen.

Rogn

Rognen vaskes og klippes fri for tråder. Rognen pakkes så inn i plastfilm sammen med salt. Legges så i en kasserolle lagvis. Hell så på med kaldt vann så det dekker rognpakkene. Kok opp og la det trekke i ca 30 min.

Serveres med flatbrød, rå løk, kokte poteter og malt sort pepper.

Det tar ikke mange timene fra skreien trekkes opp av havet til den ligger i ferskvaredisken på Eide Handel.

Siden 1953 har Eide Handel vært knyttet til lokalmiljøet i Eidkjosen på Kvaløya. Som landhandel for bygdas egne, til å bli et mathus hvor folk fra hele Troms kommer for å få ekte matopplevelser. Vi glemmer likevel ikke våre røtter, med vårt eget preg som landhandel skal du kunne kjøpe alt fra kjøkkenutstyr til de fineste dagligvarer.

Egenprodusert middagsmat, ferske råvarer og topp utvalg i dagligvarer. Forutsetningen for en god smaksopplevelse er ferske råvarer av beste kvalitet. Utenfor kysten av Nord-Norge finner vi fisk av verdens beste kvalitet. I de mer og mer berømte Lyngsalpene finnes unike beiteforhold for lam.

Alt dette er vi så heldig å kunne tilby deg som kunde enten fersk al dente eller videreforedlet under egne unike merkevarer som Alpelam fra Lyngen, Heimelaga fra Yttersia og Heimelaga fra vårt eget kjøkken. Her finner vi Eide karbonade, Mathusets fiskegrateng for å nevne noe.

Mathuset Eide Handel ligger bare 1 mil utenfor sentrum av Tromsø - i Eidkjosen - hjertet av Kvaløya. 

Skrei og rognjolk med appelsinkokte rødbeter og mandelpotetmos

4 middels store rogn

50 gr bløtlagte byggryn (natten over)

1 ss finhakket løk

250 gr ferdigrenset lever

40 gr finhakket gulrot (ferdig kokt)

½ ss finhakket frisk persille

½ ts salt

Revet skall av en ¼ sitron

Nykvernet sort pepper

Del rognen midt på slik at du får to like store poser.Vreng forsiktig hver rognpose slik att innsiden kommer ut. Bland så resten av ingridiensene godt og fyll i en sprøytepose. Sprøyt så lever blandingen i hver rognpose,og pakk så i plastfilm som en pølse. Kok opp vann og la rognjolken trekke 45 min. under lokk.

Stekt skrei

Stek skreien på middels varme med skinnsiden ned i nøttebrunt smør. Skinnet skal bli sprøtt, og fisken snus ikke før den er nesten ferdig.

Appelsinkokte rødbeter

150 gr Ferske rødbeter(i små terninger)

2,5 dl ferskpresset appelsinjus

150 gr usaltet smør i terninger

Salt

Nykvernet pepper

Kok rødbetene i appelsinjusen til rødbetene er møre og appelsinjusen er godt redusert. Rør inn smøret litt og litt. Smak til med salt og pepper. Må ikke koke etter at smøret er tilsatt

Mandelpotetmos (4 porsjoner)

400 gr skrelte mandelpotet

10 fedd hvitløk

4 ss meierismør

Kok potetene godt møre sammen med hvitløken i usaltet vann. Kok opp fløte,melk og smør. Hell vannet av potetene og mos dem med en stapper (hvitløken også). Hell fløte melken over potetene og rør det inn med en håndvisp. Smak til med salt og pepper.

Redaksjonen i Nordlys har ingen rolle i produksjonen av dette innholdet