Hva er innholdsmarkedsføring?

Innholdsmarkedsføring er et kommersielt annonseprodukt. Det betyr at det er en kommersiell aktør som skaper innhold som er av interesse for personer som virksomheten ønsker å nå ut til. Til dette kjøper de kommersiell markedsføringsplass i nettavisers annonsebilag, skilt fra redaksjonelt innhold.

God innholdsmarkedsføring gir leserne ny kunnskap og gode opplevelser. Gjennom dette bygges en relasjon mellom virksomheten og leseren, og virksomhetens omdømme og profil utvikles. Innholdet skal gi en merverdi for leseren, uavhengig av om man ønsker å forta kjøp. Innholdsmarkedsføring bruker tekst, bilder og eventuelt video som fortellerverktøy.

Hvorfor innholdsmarkedsføring?

For 100 år siden var det kontroversielt at avisen trykte annonser i avisen. Ved introduksjon var det for mange uvant. Siden det framgikk tydelig at annonsene ikke var redaksjonelt innhold, ble dette en viktig funksjon for lokalavisen av to årsaker. Det handlet om at lokalavisen kunne utvikle en arena som samlende torgfunksjon, en arena som førte til at lokale næringsdrivende nådde ut til sine kunder med sitt budskap. Derigjennom kunne de skape grunnlag for sin virksomhet og lokale arbeidsplasser.

I tillegg utgjorde annonsene for avisen viktig finansiering av journalistikk, samtidig som redaksjonell uavhengighet ble opprettholdt. Over tid har markedsføringen utviklet seg på mange måter, og særlig den digitale revolusjonen har åpnet for nye løsninger. Vår avis ønsker å utvikle seg med lokale annonsører, og gjør dette ved å tilby markedsføringsløsninger som gir annonsørene god effekt.

Innholdsmarkedsføring er i ferd med å etablere seg som et virkningsfullt markedsføringsprodukt i både internasjonale og nasjonale medier. Gjort på riktig måte, er det vår oppfatning at dette er et godt og viktig produkt som også lokale annonsører skal få tilgang til.

Hvordan ser vi forskjell?

Innholdsmarkedsføring er et rent kommersielt produkt. Redaksjonen i vår avis har ingenting med dette å gjøre. Derfor er det også viktig at leserne ser og forstår forskjellen på redaksjonelt og kommersielt innhold. Kravet til slikt skille understrekes tydelig i de etiske retningslinjene for medier, kalt Vær Varsom-plakaten, og særlig punkt 2.6.

Kommersielt innhold skal være tydelig merket. Dette er hos oss gjort med merking på forsiden, med ordet «Annonse» i bildet. Ved å klikke på saken, kommer leseren til en side som er vesentlig annerledes i utforming enn redaksjonelt innhold. Toppen av siden er merket med «Annonsebilag», og øverst i teksten ligger en merking av at innholdet er innholdsmarkedsføring. Virksomheten som er avsender av budskapet er tydelig merket med logo.l.

Tydelighet

For vår avis er det viktig at leserne umiddelbart ser og forstår forskjellen på innholdsmarkedsføring og ordinært redaksjonelt innhold. Akkurat som for 100 år siden er avisens redaksjonelle integritet og uavhengighet er usedvanlig viktig for oss. Dersom noen opplever at skillet og merkingen er utydelig, vil vi høre det så snart som mulig. Det er viktig at lokalavisen kan tilby gode og effektive markedsføringsprodukter, men vi vil ikke gjøre det på bekostning av vår troverdighet.

Lukk

Daria på Obs Tromsø viser frem stekepanner.

obs tromsø

Triksene som får stekepannen til å leve lengre

Annonse fra Obs Tromsø

Jernpanner og panner med slippbelegg har ikke bare ulike bruksområder, de må også vaskes og behandles på ulik måte.

Feil bruk og vask av en stekepanne kan fort føre til at den blir ødelagt, sier Daria hos Obs Tromsø.

– Jernpanner bør du unngå å vaske med såpe etter hver gang, det vil tørke ut stekepannen. Av samme grunn bør du heller ikke putte den i oppvaskmaskinen. Vasker du med godt, varmt vann vil det holde, sier hun.

Etterpå er det viktig å sette inn pannen med en smaksnøytral matolje. Hvis ikke vil den bli tørr og maten setter seg fast under steking. En støpejernpanne kan du faktisk ha på livstid om du er flink å gjøre dette etter hver bruk.

Ikke sett stekepannen i oppvaskmaskinen

Panner med teflon eller annet slippbelegg må vaskes i lett såpevann etter hver bruk og tørkes godt etterpå. De har også godt av å smøres lett med olje innimellom.

– Stekepanner med teflon bør du heller ikke ha i oppvaskmaskinen. Den tåler det, men den vil ikke vare like lenge som når du vasker den for hånd, sier Løkke.

Til vask av en panne som er belagt med slippbelegg skal du helst ikke bruke noe hardere enn en plastbørste. Bruker du stålull vil du lage riper og skade belegget. En jernpanne derimot er mer hardfør og tåler fint at du bruker en skrubb for å fjerne gjenstridige matrester.

Bruk stekepannen riktig

Har du vært uheldig og svidd fast noe i stekepannen, er det smart å ha koke opp litt vann i pannen. Dette vil løsne opp matrestene og gjøre det enklere å fjerne med en vanlig oppvaskbørste. Nytter ikke det, kan du prøve med oppvaskmaskinpulver.

– La stekepannen stå med oppvaskmaskinpulver og godt med varmt vann til matrestene har løst seg opp. Det er viktig å skylle godt for å fjerne alle rester av vaskepulveret etterpå. Dette er en ganske sterk behandling og bør kun brukes i nødstilfeller, sier Løkke. 

For at stekepannen skal vare lengst mulig er det også viktig å bruke den riktig.

– Har du induksjonstopp blir platen veldig fort varm. Bruker du en panne som har slippbelegg må du aldri sette platen på full styrke. Da kan stekepannen få temperatursjokk og slå seg, og belegget blir ødelagt.

Jernpanner og panner med keramisk belegg tåler høyere varme, og er derfor å foretrekke om du skal steke biff eller andre matvarer som trenger sterk varme.

Ingen farlige stoffer

Hvis du begynner å få riper, eller belegget bølger seg eller skaller av, er det tegn på at du har brukt feil redskap eller for høy varme. Hvis pannen ikke lenger er flat i bunnen er det også et tegn på feil bruk.

– Er det farlig å bruke panner som har skader i belegget?

– Nei, nå er det veldig strenge regler for hvilke stoffer som kan brukes i stekepanner. Tidligere fantes det et stoff kalt PFOA i noen belegg, men dette brukes ikke lenger. I tillegg har vi interne regler som er strengere enn både norske krav og EU-krav, så det er veldig trygt å kjøpe stekepanner på Obs. Men et skadet belegg vil gjøre at maten lettere svir seg og setter seg fast, sier Løkke.

Tips! Les alltid bruksanvisningen nøye før du tar stekepannen i bruk. Der står det gode råd om hvordan du skal behandle den både før, under og etter bruk. 

Redaksjonen i Nordlys har ingen rolle i produksjonen av dette innholdet