Unngå denne varmepumpe-tabben i vinter

Skrur du av varmepumpen fullstendig når du er ute og reiser? Det er ikke sikkert det er så lurt. Her forklarer Tjenestetorget.no deg hvorfor, og hva du i stedet kan gjøre dersom du vil spare mer strøm på varmepumpen, enten du har luft til luft varmepumpe, luft til vann eller jordvarmepumpe.

ANNONSØRINNHOLD FRA

Ikke slå av varmepumpen når det er kaldt ute

Om du reiser bort for en lengre periode kan du skru ned temperaturen til varmepumpen i stedet for å slå den helt av. På mange varmepumper kan du fjernstyre temperaturen via en app, slik at den gir deg varmen du ønsker til du kommer hjem.

Men hvorfor bør du ikke slå den helt av?

Varmepumpen må jobbe hardere om den må starte på nytt

Du får gjerne både bedre ytelse og lavere strømregning ved å la varmepumpen stå å gå nogenlunde jevnt hele tiden. Dette fordi du unngår å varme opp helt nedkjølte vegger og tak helt fra bunnen av.

En varmepumpe som må varme opp et kaldt hus fra bunn av vil fort kunne bruke mer strøm enn nødvendig, fordi den må jobbe hardere for å gi deg ønsket temperatur i rommet.

I tillegg kan hyppige start og stopp av varmepumpen slite på motoren og forkorte varmepumpens levetid.

Men du risikerer ikke bare at varmepumpen må jobbe hardere - du kan også risikere å få fryste vannrør dersom du skur av varmen i et bygg over lengre perioder.

Hva bør jeg gjøre for å spare strøm da?

I stedet kan du rette fokuset mot disse punktene, dersom du vil spare mer strøm på varmepumpa:

  • Ha riktige innstillinger
  • Utfør jevnlig vedlikehold
  • Varme mer i tidspunktene hvor spotprisen er lavere

Innstillingene på varmepumpen påvirker både ytelse og strømforbruk

«Auto»-innstillingen er en innstilling du helst bør unngå dersom du vil ha en varmepumpe som yter best mulig, og som er mest mulig kostnadseffektiv.

Et eksempel på noe som kan skje om du bruker auto-funksjonen er at den plutselig kan finne på å sette på kjølefunksjonen hvis den merker at temperaturen i rommet stiger over avtalt nivå.

Dette kan du unngå ved å sette varmepumpen til en bestemt temperatur, slik at den hverken gir lavere eller høyere temperaturer enn dette.

Vanligste temperaturinnstillinger for varmepumpe i norske hjem:

  • Heat/varmemodus: mellom 22-24 grader
  • Cool/kjølemodus: mellom 20-22 grader

Jevnlig vedlikehold

Om du vil at varmepumpen skal gi best mulig varmeeffekt kombinert med at du sparer så mye strøm som mulig, er jevnlig vedlikehold viktig.

Rengjør filtre regelmessig

Dersom filtrene i en luft til luft varmepumpes innedel er tette, vil varmepumpen måtte jobbe hardere for å gi den samme varmen som tidligere.

Å rengjøre filterne regelmessig gjør at varmepumpen klarer å fordele varmen mer effektivt, og at du dermed får mer varme igjen for strømmen som brukes.

Vedlikehold gjelder både ute-og innedelen.

I utedelen kan nemlig blader og rusk sette seg fast dersom du ikke har et beskyttende varmepumpehus.

Sørg derfor for å holde utedelen fri for snø, løv og andre ting som kan blokkere viften.

Varm mer når strømmen er billigere

En ting mange ikke nødvendigvis tenker over er at det finnes tidspunkter i løpet av et døgn hvor spotprisen er billigere.

Så dersom du har strøm til spotpris kan det lønne seg å gjøre flere strømkrevende aktiviteter (som oppvarming) i de lukene hvor strømmen er billigst.

Strømmen er billigst i tidsrommet 03:00 og kl 04:00 om natten og dyrest om morgenen og ettermiddagen.

Tjenestetorgets best i test-artikkel

Ikke alle varmepumper på markedet er nødvendigvis egnet for nettopp dine behov.Derfor bør du lese Tjenestetorgets best-i-test artikkel for å lære mer om hva som kan være beste varmepumpe for deg.

I artikkelen finner du en oversikt over tre ulike modeller som presenterer ulike, viktige egenskaper ved varmepumpen. Her får du en innføring i de ulike egenskapene, og kan dermed gjøre deg opp en mening over hvilke egenskaper du selv vektlegger i størst grad.