Sun hat, Guitar accessory, Fedora, Headgear
Vision care, Costume hat, Clothing, Forehead, Glasses, Eyebrow, Beard, Cap, Headgear

Arktisk Sinfonietta: Leonard Cohen + #FerskvareVi har til gode å møte noen som ikke setter pris på legenden Leonard Cohen. Fredag 4. februar kan du oppleve Arktisk Sinfonietta tolke Cohen med Hollow Hearts-vokalist Ida Løvheim i spissen.

Leonard Cohen er utvilsomt en av vår tids største singer-songwriter og poet. Dessverre forlot kanadieren oss 7. november 2016 i en alder av 82 år, mens han fortsatt var aktiv som plateartist.

Under Nordlysfestivalen kan vi igjen minnes musikken i ny drakt når Ida Løvheim og samtidsmusikkensemblet Arktisk Sinfonietta ønsker å hylle Cohens tekster og musikk gjennom et turbulent kunstnerisk liv.

Cohens tekster omhandler kjærlighet, ensomhet, seksualitet og død. Med Løvheims nære stemme og Arktisk Sinfoniettas vitalitet, blir denne helt akustiske tolkningen av Cohen, noe intimt, rått, skjørt og brutalt.

Bestillingsverket «Biekkas – I vinden» er det siste prosjektet til den norsk-finske joikeren, sangeren og komponisten Niko Valkeapää.

Ved å bruke joik, poesi og samiske musikktradisjoner viser Valkeapää at den samiske musikken har større bredde enn den stereotypiske oppfatningen av joik.

- Min samiske kulturarv utgjør min musikalske plattform. I tillegg har jeg opp gjennom årene møtt andre musikalske tradisjoner og uttrykk på mine reiser rundt i verden, både som konserterende musiker og i politisk arbeid med urfolkssaker, sier Valkeapää.

Niko forteller også at han lar seg inspirere av populærmusikken fra da han vokste opp, blant annet med en dose americana og politiske viser. For han er det naturlig å jobbe med det språklige, og sangbare melodiene.

- I tekstene vil jeg både formidle lineær historiefortelling og rammefortellinger, i tråd med moderne singer/songwriter-tradisjon, samt la joikepoesien og de uuttalte hentydningene leve parallelt – der øyeblikk og sanseopplevelser løftes frem og får utfolde seg fritt.


Niko Valkeapää: Biekkas - I vinden