BYGGMAGASINET

Nå er det forbudt å installere stikkontakt til elbillading:

– Det er vi veldig glade for!

Reglene for nye installasjoner rettet mot hjemmelading er skjerpet. Elektrobedriften Jensen Elektriske i Tromsø mener lovendringen er gode nyheter.

Aircraft, Font

ANNONSØRINNHOLD FRA

I en undersøkelse som ble gjort i 2020, oppgav nesten halvparten av norske elbilister at de fortsatt ladet bilen sin hjemme i vanlig stikkontakt. Det skriver Elbil24.

Siden den gang har tallet gått ned, men fortsatt er det mange som sverger til stikkontakten ved lading av elbil.

– Det er mange som bryter regelverket med at de ikke har egen kurs, overspenningsvern og jordfeilbryter type B. Derfor er vi veldig glade for at de nye reglene trådte i kraft 1. juli i år, sier saksbehandler Jørn Haugstad i Jensen Elektriske.

EKSPERTER: Saksbehandler Jørn Haugstad lader bilen utenfor kontorene til Jensen Elektriske i Tromsø. En dedikert ladeboks på husveggen gir både tryggere og raskere lading sammenlignet med en stikkontakt.

Ikke tilbakevirkende kraft

Det er bransjeforskriften NEK 400 som nå har strammet opp regelverket. Den største endringen er at det ikke lenger er lov å legge opp ordinære stikkontakter og industrikontakter som alternativer for å lade bilen hjemme.

– Har du installert dette etter 1. juli, og du får en tilsynskontroll, vil du få et pålegg om å montere ladeboks, forklarer han.

Den nye standarden gjelder kun nyinstallasjoner, og har ikke tilbakevirkende kraft. Den påvirker dermed ikke etablerte ladepunkter.

– Det er også kommet et krav om at alle nye boliger skal klargjøres for lading av elbil. Det samme gjelder for borettslag og sameier. Boligeiere skal enkelt kunne installere elbilladere når de selv ønsker det, sier Haugstad.

Vi har faglig dyktige folk og etterstreber alltid å gjøre en best mulig jobb.

Remi Nilsen, prosjektleder

"

Jensen Elektriske AS

  • Etablert av Bjørn Erik Jensen i juni 1987.
  • Er en lokaleid elektroinstallatør i Tromsø som utfører alle typer elektrotjenester.
  • Har erfaring fra både store og små prosjekter.
  • Er tett på kundene, har kort reisevei og kan holde kostnadene nede.
  • Kort ventetid og svarer kjapt på henvendelser.
  • 21 ansatte.

PROFF PARTNER: Hilde Jensen er fungerende daglig leder i Jensen Elektriske. – Alle jobber utføres med samme profesjonelle innstilling, uavhengig av størrelse, forsikrer hun.

Eksperter på elbillading

Jensen Elektriske har installert en rekke ladeanlegg for både borettslag og sameier. Det største anlegget finner vi i Krokelva Borettslag.

– I samarbeid med Bonord har vi levert og montert infrastruktur for lading av elbiler. Det er nå 149 parkeringsplasser der som er klare for den elektriske fremtiden, forteller prosjektleder Remi Nilsen.

Løsningen innebærer at alle beboere med fast parkeringsplass kan kjøpe seg sin egen ladeboks, som deretter monteres av de dyktige elektrikerne i den tradisjonsrike bedriften.

– Andre steder har vi installert ferdige anlegg med ladepunkter der du bare kan plugge inn en lader, tilføyer Nilsen.

Sjekk ut noen av ladeanleggene til Jensen Elektrisk her!

Lærling Alfred Blixgård (f.v.), elektromontør Simen Sætermo Øien og saksbehandler Jørn Haugstad.
Elektromontør Simen Sætermo Øien henter utstyr til å montere en elbillader.
Jørn Haugstad illustrerer hvordan man plugger inn laderen i bilen.
Simen Sætermo Øien sjekker sikringsskapet.
Simen Sætermo Øien installerer lader hos Trondsen Auto.
Simen Sætermo Øien installerer lader hos Trondsen Auto.

Anerkjente leverandører

Jensen Elektriske leverer elbilladere fra flere anerkjente leverandører.

– Våre tre hovedleverandører er Defa, Easee og Ensto, sier han.

Easee Home er en av de mest populære laderne på markedet. Det er en effektiv og liten lader som gir mye for pengene. Dessuten er den stilig og kan snakke med tredjepartsapper.

– Vi kommer gjerne på befaring for å hjelpe deg til riktig ladeløsning. Vi har faglig dyktige folk og etterstreber alltid å gjøre en best mulig jobb, poengterer prosjektlederen.

NYTT REGELVERK: Det er bransjeforskriften NEK 400 som har strammet opp regelverket. Den største endringen er at det ikke lenger er lov å legge opp ordinære stikkontakter og industrikontakter som alternativer for å lade bilen hjemme.

Utvider Tromsøterminalen

Han forteller at de utfører alle typer elektrikertjenester, alt fra små privatoppdrag til store prosjekter. Nå jobber de med sluttførelsen av et prosjekt på Tromsøterminalen, et av Norges mest moderne fryseanlegg for fisk.

– Vi startet installasjonen for to år siden og overleverer en utvidelse av prosjektet i disse dager. En ganske stor jobb med en kostnad på 32 millioner kroner, avslører Nilsen.

Jensen Elektriske driver også med varmepumper og solskjerming.

– Vi har Toshiba, Panasonic, Mitsubishi og Samsung i vårt sortiment. Varmepumper er en ganske stor del av vår virksomhet. På solskjerming samarbeider vi med Lady på Lillestrøm, sier saksbehandler Haugstad og legger til at de utfører alt av servicer og vedlikehold på Tomra sine panteautomater i Tromsø.

Tradisjonsrik bedrift

Hilde Jensen er fungerende daglig leder. Hun forteller at de er lokaleid selskap som ble etablert av Bjørn Erik Jensen i 1987. Han jobber fortsatt i bedriften som installatør.

– Alle jobber utføres med samme profesjonelle innstilling, uavhengig av størrelse. Vi er tett på kundene våre og hjelper deg gjerne med ditt neste prosjekt, forteller hun.

Jensen Elektriske er godkjent lærebedrift. De samarbeider tett med skoler slik at de kan ta inn elever som er på utplassering.

– Vi har fire lærlinger ansatt hos oss, avrunder Hilde Jensen.

TA KONTAKT: Jensen Elektriske har kort ventetid og svarer kjapt på hendvendelser. Kontaktinfo finner du nederst i denne artikkelen.

Kontakt

Adresse:
Evjenvegen 116, 9024 Tomasjord

Telefon: 
77 75 19 50

E-post:
[email protected]

Alle foto: David Gonzalez