Hytte & Fritid - et magasin fra

Black, White

Stort intervju med Halvor Bakke:

Halvor Bakke brenner for å gi det norske folk hytteglede og har mange gode råd til Hytte & Fritids lesere (Foto: Mona Nordøy)


Han er velkjent for sin kjappe replikk og glimt i øye. Nå deler den sprudlende hyttegeneralen tips, råd og erfaringer med Hytte & Fritids lesere.

Halvor Bakke er Norges mest profilerte hytte- og interiørekspert. Som programleder for suksessprogrammet «Eventyrlig oppussing» på TV3 har han begeistret seerne i en årrekke. Fjorårets utgave var mer populær enn noen gang og Bakke har gjennom seks sesonger reist land og strand rundt for å hjelpe nordmenn med å oppfylle hyttedrømmen.


Kan du fortelle litt om hvordan trendbildet ser ut for hytteinteriør i 2021?


Dette med trender er jeg ikke så begeistret over. Jeg er opptatt av at folk skal følge sin egen magefølelse, hvordan du selv vil ha det og ikke hva trendbildet sier. Generelt endres trendene på hytte mye saktere enn de gjør i privatbolig.


Hvorfor endres hyttetrender saktere?


Hyttene blir ikke påvirket i samme grad fordi man ikke er der like mye, og man har andre grenser for når man pusser opp der. Man tenker mer langsiktig på hytta. Men at det er mye å gå på hyttene er det ingen tvil om – ellers ville jo ikke vi hatt et TV-program! Vi nordmenn pusser opp for 15-20 milliarder på hyttene våre hvert eneste år, og det er i tillegg til alle nybygg på fritidsmarkedet. Det er altså enorme summer som går til oppussing av hytta.


Hvilket råd vil du gi til de som ønsker forandring på hytta, men kanskje sliter med å komme i gang?


Skru på «Eventyrlig oppussing» og se hva vi gjør. Søk på hytte og hytteoppussing på Instagram og gå inn på blogger for inspirasjon. Så er det lurt å tenke på hvor hytta ligger. Mange har tendens til å unngå å ta hensyn til naturen og området rundt hytta. Man kan ikke sette inn et hvitt høyglanskjøkken overalt – det passer for eksempel ikke inne i skogen eller oppe på fjellet. Da må man gjøre det lunere, mørkere og varmere. Det er kanskje den største feilen folk gjør. Hytta mi er et veldig godt eksempel. 47 kvadratmeter og ligger midt i «skauen». Der har vi malt alt svart; tak, dører, kjøkken, beiset veggene sorte, kjøkkengulvet mørkegrønt, rustfargede gardiner, lune tekstiler og alle de fargene er de som finnes rett på utsiden av døra. Da flytter man grensen mellom inne og ute til et helt nytt nivå og fokuserer på hyttas plassering.
TEKST: HALLVAR AGERSBORG FOTO: MONA NORDØY / @halvor.bakke

Gode råd og erfaringer fra hele Norges hytteekspert

STØTTESPILLERE

Thea og Ruben i Eiendomsmegler 1 har rådene til deg som skal selge bolig. Og de hjelper gjerne til i prosessen.

Room, Furniture
Kitchen sink, Brown, Cabinetry, Countertop, Building, Furniture, Property, Window, Tap
Picture frame, Interior design, Wood-burning stove, Living room, Masonry oven, Brown, Property, Window, Wood, Couch
Interior design, Brown, Plant, Bird, Wood, Branch, Twig, Flowerpot, Shelving, Houseplant
Interior design, Living room, Property, Table, Plant, Wood, Window, Building, Couch, Brick

Følg @halvor.bakke på Instragram for daglig inspirasjon til hytte, hjem og hage.Material property, Font

Boblebu. Halvor beskriver hytta si Boblebu som 45 kvadratmeter med kos.

Hva vil du si til de som blir overveldet over alt de «må» gjøre?


Lag deg en plan hvis man ikke har mulighet til å gjøre alt på en gang av økonomiske årsaker. Det smarteste er å ikke alltid skulle pusse opp når man kommer på hytta. At man føler at det alltid er noe å gjøre. Da blir det «vi skulle ha tatt, vi burde ha tatt» og så blir hytta et eneste stort ork. Få litt hjelp og inviter til dugnad - det gjør vi på hytta vår. Første helgen i juli arrangerer vi alltid dugnad på hytta. Da får du gjort ganske mye, i stedet for at du hele tiden går og elter på ting du skulle gjort og aldri egentlig blir ferdig.


Har du tips som er relativt enkel å gjennomføre men som hever helhetsinntrykket og opplevelsen av hytta?


Beising er kjapt og enkelt, for det er stort sett ett strøk og gir store endringer. Veldig mange har furupanel på hyttene sine, det er klassisk overflate her til lands. Ett strøk med panelbeis gir veldig stor og kjapp endring, og prosessen går radig. Men man må huske at man har ulikt underlag i forhold til det som står på fargeprøver i butikken – fargeprøvene er nemlig laget på ny furu. Selv har man mest sannsynlig gammel eller gulnet furu på hytta si og da vil beisen oppleves helt annerledes. På min Instagram finner du et bilde fra Boblebu, hytta mi, hvor jeg har brukt sort beis på gul furu og den blir brun. Men hadde du brukt sort beis på ny furu blir den grå. Her er det viktig å gjøre prøveoppstrøk et sted det ikke synes så godt for å sjekke hvordan beisen fungerer på ditt panel.


Har du generelle anbefalinger til hvordan man kan bedre tilværelsen på hytta?


Jeg anbefaler å ta en gjennomgang av hvem som bruker hytta og hvor mange man er.

Det jeg brenner for, og det er derfor jeg har tegnet min egen hytte for Boligpartner, er at man skal ha det romslig og godt. Men folk skal alltid dytte inn så mange sengeplasser som mulig, uten å tenke på hvordan man egentlig skal ha det etter man har sovet. Eller om man i det hele tatt får sove i en familiekøyeseng i et rom på tre kvadratmeter uten oksygen. Du får ikke sove der, det går ikke! Det er liksom så viktig å ha 12 sengeplasser – men hvor skal alle disse menneskene drite, dusje og sitte og spise? Er det plass i sofaen? Ingen har et sted å ha det koselig, og det hele blir komplett kaos. Det er korttenkt, og det er ikke hyggelig å være på hytta for noen. De hyttene jeg har tegnet har gode rause, romslige soverom. Der er det plass til garderobeskap og en kommode. Det er oksygen, det er luft og det er behagelig for de menneskene det er sengeplasser til. Køyeseng burde aldri vært oppfunnet spør du meg! Det er jo ingen som synes det er gøy å ligge i overkøya?


Er det andre måter å få bedre plass?


Stort sett så pleier jeg å si at man kan fjerne halvparten av alt man eier på hytta, for det er ting du ikke behøver. Hytta blir ofte et oppsamlingssted for gammelt dritt som ikke du liker hjemme. «Vi tar det på hytta, det er ikke så farlig». Så stapper man det inn i bilen, kjører det opp på fjellet, og dytter det inn i skap. Halve serviser og no avskalla greier fordi man har dårlig samvittighet og ikke vil gi det bort. Man trenger ikke servise til 48 personer på en hytte til seks. Det er liksom det gamle serviset til bestemor som døde for 10 år siden, hun blir ikke noe gladere for at du tar det med på hytta. Rydd opp, fjern det du ikke bruker, ta vekk det som ligger underst, innerst, bakerst. Så får du mer plass og oversikt i skapene.


Har du noen erfaringer fra Boblebu (Halvors hytte, red. anm.) som du vil anbefale til våre lesere?


Vi har to bittesmå soverom. Vi har stor seng, lite gulvplass, men vi sover fantastisk godt. Har du liten hytte eller få soverom trenger du ikke automatisk liten seng. Man skal også kunne sove godt på hytta. Det gjør jo ingenting med lite gulvplass så lenge du sover godt. Ellers vil jeg oppfordre til ikke å være redd for de mørke fargene. Er det ei hytte i skauen eller på fjellet? Bruk de lune og varme jordtonene framfor kritthvite tak, dører og lister. La gardinene henge på veggen og ikke foran vinduet. Det gir deg mye mer utsyn og du får lyset inn i rommet. Da kan du tillate deg mørkere farger inne.


Du har jo reist rundt i Norge og besøkt hyttene til folk - har du et inntrykk av hyttelivet her oppe i nord?


Jeg tror absolutt at dere har like mye «hyttegleden» her, som de som bor sydpå! Dere har barskere og røffere natur og mindre trær. Man er værutsatt her oppe og bør fokusere på at man ikke alltid kan være ute. Man kan få mye ut av store vinduer og åpne flater slik at man får inn naturen eller sjøen selv om det skulle være storm. Da kan man være inne og få følelsen av å være ute.


Relasjonsbygger


SNE er byens største lokaleide meglerfirma. Akkurat det tenker ikke Robin så mye over når han drar på jobb om morgenen.


– For oss er det ikke et mål å være størst. Vi skal skape gode, nære og tilpassede salgsprosesser for våre kunder. Mye av samfunnet rundt oss går veldig fort og mye er automatisert, det er som om vi blir sluset igjennom det meste. Sånn vil ikke vi at salg av hjemmet ditt skal være.


Han understreker viktigheten av å ta hensyn til kunders individuelle behov og ta seg tid til å bli kjent med personene bak boligsalget.


– Det er ofte livssituasjonen som bestemmer at man skal selge bolig. Det kan være hyggelige anledninger, kjæresteparet som tar steget og flytter sammen eller familien som skal gå over i noe større fordi de venter et nytt medlem. Eller triste situasjoner, som dødsfall og samlivsbrudd.


Målet til Lund er å få mest mulig ut av salget for de han jobber for. Og at relasjonen mellom megler og selger er så god at man kan slå av en prat når man møtes på butikken.


– Det mest givende med denne jobben er at man har en positiv innvirkning
i livene til folk, og det er den største motivasjonsfaktoren man kan ha, avslutter Robin med et smil.

INFO/FAKTABOKS FRA KUNDEN