At du får noe fra vennene dine, betyr ikke at det er noe du bør klikke på.

At hackere og andre drittsekker benytter Facebook til å spre ugang og virus er ikke noe nytt, og vi har blitt vant til å se med et skeptisk blikk på det som havner i nyhetsfeeden vår.

Men nå ser det ut til at uvedkommende har funnet en ny måte å utnytte Facebook på - nærmer bestemt meldingssystemet.

Utnyttes på forskjellige måter

I løpet av helga har mange brukere opplevd å få tilsendt det som tilsynelatende er en YouTube-video fra venner. Det spesielle med videoen er bruker ditt profilbilde i forhåndsvisningen - og navnet er ikke overraskende litt suspekt.

- Noen blir naturlig nok nysgjerrige, mens andre blir redde eller irriterte, spesielt når det sendt fra en venn, sier sosiale medier-ekspert Nina Jansdottir til Expressen.

Laget for å spre seg

Om du klikker på videoen kommer du derimot ikke direkte til YouTube, men blir geleidet til en Facebook-app som ber om tilgang til kontoopplysninger - slik de fleste har trykket ja på så mange ganger før.

Aksepterer du dette, får du ikke se noen spesiell video av deg selv, men derimot sendes en tilsvarende melding til et stort antall av dine nærmeste venner.

Flere varianter

Ifølge Jansdotter har det også vært en versjon av viruset som utgir seg for å være pornofilm.

Meldingen Side3 mottok i helga.

Side3 har i helgen også opplevd å få melding fra en ukjent person som startet med "hei kjære", fra en helt ukjent person. Facebook er derimot åpenbart på vakt, for meldingen var gjort utilgjengelig før vi fikk se innholdet.

Hvem som står bak, og hva som egentlig er motivet til denne formen for spredning er ikke kjent. Det er begrenset hva slags tilgang bakmenn kan få til å gjøre med folks Facebook-konto, men det kan være en effektiv måte å hente ut privat informasjon.

Om noe skulle ha skjedd

Om du skulle ha trykket på en slik video, er det likevel aldri dumt å sjekke hvilke applikasjoner som har tilgang til din Facebook-konto. Det kan du rydde opp i å denne siden.

Om du har havnet på eksterne sider, kan bakmenn også ha benyttet anledningen til å infisere datamaskinen din. I så tilfelle er det å kjøre en virusscanning (gratis fra for eksempel her ellerher), og så bytte Facebook-passord noe som aldri skader.

Samme  triksene gjentas

Om du synes måten å spre virus på høres kjent ut, så har du helt rett i. Triks av denne typen har en tendens til å gjenoppstå hver gang nye sosiale medier dukker opp.

I sin tid var "MSN Messenger" en svært yndet måte å spre virus på, nettopp gjennom meldinger som utga seg for å være lenker til blant annet virus.

Hvis du ikke ønsker å få virus, eller plage dine venner med lignende, er det ett triks som alltid fungerer: Ikke trykk på noe du ikke vet hva er, eller noe som ser suspekt ut.

(Kilder: Facebook, Expressen)