Søndagens utklassingsseier gjorde også at Bjørgen gikk forbi Ole Einar Bjørndalen og ble tidenes vinterolympier med åtte gull.

Bjørgen gikk på knallski og med perfekt teknikk. Hun satte opp hardt tempo fra start. Allerede etter 25 minutter stakk hun fra Charlotte Kalla. Den svenske jenten fikk smått åndenød sammenlignet med Bjørgen.

Kallas ski så ikke ut til å være av samme standard som Bjørgens første halvdel av løpet, og den svenske jenten hadde ikke sjanse. Det hadde heller ingen av de andre konkurrentene.

Bjørgen gikk solo over 20 kilometer og cruiset i mål i ensom majestet mens tårene trillet.

– Alt klaffet i dag. Det var helt perfekt, sa Bjørgen til TVNorge.

Kollen-føre

– Det føltes veldig bra. Jeg fikk det som jeg ville. Jeg fikk klisterføre, som jeg elsker. Det var Kollen-føre. Kroppen og skiene spilte på lag, og jeg fikk positive sekunderinger hele veien, fortsatte hun.

Norges medaljerekord i vinter-OL lyder på 39 stykker etter Bjørgens maktdemonstrasjon. Norge endte opp med 14 gull, 14 sølv og 11 bronse og gikk til topps på medaljestatistikken.

– Det er mitt siste OL. Det er en fin måte å avslutte på, sa Bjørgen, som skal bære det norske flagget på OL-avslutningsseremonien.

– Det blir spesielt.

Gikk feil

Krista Pärmäkoski tok sølvet, mens Stina Nilsson imponerte og spurtslo Ingvild Flugstad Østberg i kamp om bronsemedaljen.

Teresa Stadlober var tidlig en het medaljekandidat, men østerrikeren gikk seg ut av medaljekampen da hun fra sølvplass gikk feil etter 21 kilometer.

Søndag tok en OL-æra av de helt sjeldne slutt. Det skjedde i aldeles praktfullt påskevær. Sola lå tung på en skyfri himmel i Alpensia-området.

Det er 5860 dager mellom Bjørgens OL-debut (2002) og -farvel. Hun startet den olympiske reisen med å bli nummer 50 på 15-kilometeren i fri teknikk som lærejente. Det skjedde en lørdag i tynnluften Salt Lake City.

Bjørgen kom da inn over syv minutter bak vinneren, Italias Stefania Belmondo.

Fortsetter?

Etter det er det blitt ytterligere 23 OL-starter på den norske veteranen. Medaljefasiten er åtte gull, fire sølv og tre bronse.

8 er et lykketall i Asia. Med nummer 8 på brystet (slik Iivo Niskanen hadde da han vant femmila lørdag) gikk Bjørgen inn til OL-gull nummer 8.

Bjørgen blir 38 år 21. mars. Det er tre dager etter at verdenscupen avsluttes i Falun. VM i Seefeld neste år kan bli Bjørgens definitive farvel. Hun er lysten på å gå sammen med Therese Johaug.

Beslutningen om karrierevalget kommer til våren.