Torsdag ble det kjent at Lillehammer ønsker å søke om OL i 2026 eller 2030. Tanken er at vinterlekene skal foregå i hele Norge. I planene blir det i tillegg lagt vekt på at det ikke vil være behov for å bygge nye store anlegg.

Kulturministeren vil se an hvordan OL-ideen slår an før hun involverer seg i prosjektet. Det har vært flere forsøk på å få vinterlekene tilbake til Norge etter Lillehammer-OL i 1994. Det har vært kostbare prosesser.

- Må komme fra idretten

– Dette er jo en søknad som må komme fra idretten. Lillehammer må sørge for å ha støtte i idretten og hos folket for at en slik prosess kan starte. Det er ikke så lenge siden vi parkerte en søknad fra Oslo, så jeg er avventende, sier Grande til NTB.

– Har du vært i kontakt med dem som står bak planene?

– Nei, det har jeg ikke. Det er i og for seg også riktig at jeg ikke gjør det før de er sikre på at de har idretten og frivilligheten bak seg. Folk må skjønne hvilket konsept de har. Det er snakk om mye penger. Skal Norge ha et slikt arrangement, er det viktig for meg at det blir gjort på en annen måte enn i dag. Det må dras mye mer ned og vi må bruke mindre penger. Vi må også gjøre det mer til en folkefest og ikke en pampefest.

Avventer

Hun legger til at investeringene til et OL må være «noe varig for idretten og frivilligheten i Norge».

– Hva kommer du til å gjøre framover i denne saken?

– Jeg tror de først må gjøre jobben med å få støtte hos idretten. I tillegg må de forklare folk hva som er bra med dette arrangementet. Jeg er derfor avventende, avslutter kulturministeren.

Store planer

Lillehammer har store planer om å søke vinter-OL i 2026 eller fire år senere. Ideen går ut på at lekene skal foregå over hele Norge.

Lillehammer planlegger en søknad der det ikke vil være behov for å bygge nye store anlegg. Oslo, Finnmark, Vikersund, Telemark, Trondheim, Voss og Stavanger kan få øvelser.

– Denne planen er så god at idrettsforbundet og norske politikere må forstå at det er noe helt annet enn alle tidligere norske forslag. Det blir såpass rimelig at jeg tror også det norske folk vil kunne samle seg om at Norge igjen kan søke om vinter-OL. Jeg kommer dessverre ikke til å delta, men jeg støtter dette prosjektet fullt ut, sier alpinstjernen Aksel Lund Svindal til VG.