Vinduer ble knust og lugar smadret da hurtigruta møtte monstebølge

TRUFFET AV BØLGEN: Slik så lugaren ut etter at den var truffet av monsterbølgen Sengen knuste i veggen og havnet i nabolugaren. . Jeg opplevde situasjonen som veldig dramatisk og skummel, sier Brenda Fitzgerald Foto: Privat

TRUFFET AV BØLGEN: Slik så lugaren ut etter at den var truffet av monsterbølgen Sengen knuste i veggen og havnet i nabolugaren. . Jeg opplevde situasjonen som veldig dramatisk og skummel, sier Brenda Fitzgerald Foto: Privat

Artikkelen er over 4 år gammel

- Dette blir nok min siste tur.

DEL

Mandag traff en monsterbølge hurtigruteskipet Kong Harald uten forvarsel. To vinduer ble slått rett inn, og deler av lugaren der det oppholdt seg en utenlandsk kvinne ble smadret.

Det var flere utenlandske passasjerer på skipet. Én av dem Brenda Fitzgerald fra Manchester i England. Hun kom heldigvis helskinnet fra den dramatiske hendelsen, men ble svært skremt av det bølgen som inntraff.

- Vi hadde akkurat spist kveldsmat og sjøen var veldig røff. Mange hadde allerede tatt kveld på grunn av sjøsyke. Jeg har ikke anelse hva klokken var når det inntraff, men plutselig sa det bare pang. Lysene gikk av og skipet med helt stille i kanskje ti minutter. Men det føltes som flere timer, forteller Brenda Fitzgerald på flyplassen i Tromsø.

Les også: Hurtigruta truffet av monsterbølge

Her er Brenda Fitzgerald sammen med venner på flyplassen i Tromsø, på vei hjem til England. Foto: Magnus Joki Arild

Tok bilder i lugaren

Hun oppholdt seg i 5. etasje når monsterbølgen inntraff, og valgte å forevige de brutale skadene inne i lugaren som ble fullstendig rasert av bølgen. Senga i nabolugaren brøyt seg gjennom veggen, og i tillegg var den opprinnelige senga i lugaren knust.

- Det var forferdelig akkurat når det smalt. Jeg opplevde situasjonen som veldig dramatisk og skummel. Det var hårreisende scener. Det var vann overalt i korridorene, som kastet teppene rundt seg.

Måtte snu

Etter en halvtime valgte crewet på Kong Harald å snu nesen hjemover mot Honningsvåg igjen, ettersom skadene på skipet var for store til at det var forsvarlig å fortsette.  

- Jeg vil gi skryt til mannskapet på båten. De gjorde sitt beste for å holde oss fornøyd, og jeg må si at de klarte det bra. De ga oss mat og holdt oss varm og trygg.

Til tross for at Brenda og sitt følge trivdes godt på båten før uværet, tviler hun på at dem returnerer.

- Jeg ville elsket å se Nord-Norge fra Hurtigruten igjen, men dette blir nok min siste tur, avslutter den litt skrekkslagne damen fra England.

Aldri fare for forlis

– Været var ikke spesielt dårlig. Det var en del vind, men ikke noe som er uvanlig for Finnmarkskysten på denne årstida, sier Stein Lillebo, som er kommunikasjonsrådgiver i Hurtigruten ASA.

– Bølgen som traff skipet kom plutselig, og var myes større og kraftigere enn alle andre i området. I tillegg til vinduet i lugaren på 5. dekk, ble også et av vinduene på brua slått  inn. Det skal store krefter til for å utløse slike skader, og det er veldig uvanlig at vinduer, eller ventiler som de heter i skipsterminologien, blir slått inn. Jeg kan kun huske et slikt tilfelle. Det var i 2012, forteller Lillebo videre.

Han understreker at det aldri var fare for skipet.

– Kapteinen gjorde vendereis mot Honningsvåg fordi dette er ei stor og skjermet havn, og fordi han da ville gå med vinden i ryggen. Passasjerene ble informert om hendelsen, og så langt jeg vet skal det ha vært grei stemning om bord, sier Lillebo.