Syv elgpåkjørsler i desember: - Det er nesten så vi kan kalle det ekstremvarsel

KRAFTIG SMELL: Dette bildet er tatt etter en elgpåkjørsel i Målselv i fjor. Nå er det igjen mye elg i området og viltnemnda oppfordrer bilister til å kjøre forsiktig.

KRAFTIG SMELL: Dette bildet er tatt etter en elgpåkjørsel i Målselv i fjor. Nå er det igjen mye elg i området og viltnemnda oppfordrer bilister til å kjøre forsiktig. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I høst er 13 elger påkjørt i indre Troms. Nå ser lederen i ettersøksringen seg nødt til å minne bilister om å sende farten.

DEL

- La oss si at du kjører i 80 kilometer i timen og får et dyr på 400 kilo opp på panseret og inn frontruta. Det er klart at det er dramatisk, sier Tor Eriksen, leder i ettersøksringen i Målselv viltnemnd.

De har hatt hektiske perioder i høst. Siden den første meldingen om påkjørt elg 26. september, er det registrert 12 nye. I tillegg er det gjort tre observasjoner om det som kan ha vært skadet vilt. Syv av påkjørslene har skjedd siden 1. desember - den foreløpig siste torsdag ettermiddag ved Sandbakken, nordvest for Buktamoen.

Observerte 50 dyr

Samme dag ble det også observert 50 elger på vei inn Målselvdalen, ikke langt fra kommunegrensen til Lenvik.

- Det var bare det som ble observert rent visuelt. Sannsynligvis var det mange flere, sier Eriksen.

Når snøen faller flytter gjerne elgen på seg. Fra steder som Lenvik, Balsjord, Sørreisa og innover landet. Da er det mange veier som krysses, som tungt trafikkerte E6 der fartsgrensen gjerne er 80 kilometer i timen.

- Selv om det er et fast mønster vi ser hvert år, er det rimelig ekstremt akkurat nå, kommenterer Eriksen og legger til:

- Jeg føler meg litt som en meteorolog, for det er nesten så vi kan kalle det ekstremvarsel.

Søker etter skadet elg

Torsdag kveld pågår det ennå ettersøk etter elgen som ble påkjørt ved Sandbakken. Foreløpig har ikke ettersøkspersonell funnet dyret.

- De har fulgt blod etter elgen, men den har krysset Målselva. Av hensyn til sikkerheten for ettersøkspersonellet, har vi lagt ned forbud mot å krysse vassdrag. Så de må ta seg rundt elva der det er mye skog. Det er krevende forhold og vi har nå valgt å drøye noen timer til dyret kanskje får roet seg og lagt seg ned, sier Eriksen og legger til at det er ekstra krevende at det så mange elger i området.

- Da kan det være krevende å plukke ut hvilket dyr som har vært i situasjonen, så fremt det ikke bærer tydelig preg av å være svekket, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

ETTERSØK: Her er ettersøkshunden Scott og en elg som omkom etter påkjørsel.

ETTERSØK: Her er ettersøkshunden Scott og en elg som omkom etter påkjørsel. Foto:

Tidligere på året

- 13 elgpåkjørsler siden i høst. Er det mye?

- Vi har sett en trend til at skjer oftere før jul, enn det har gjort tidligere år. Det har en sammenheng med når snøfallet kommer. Det er et parameter vi har: Kommer det snø, begynner innsiget av trekkelg. Om det blir mildvær, stopper elgen opp og venter til det begynner å snø igjen. Det er nesten som den har en innebygd radar. Naturen er finurlig.

Med så mye elg i området som nå, har han en tydelig oppfordring til trafikantene:

- Når vi er ute på oppdrag ser vi at en god del senker farten, men det er også noen som totalt ignorerer både varselsskilt og advarsler.

Lav terskel

Selv om fartsgrensen er 80 kilometer i timen, trenger du ikke kjøre så fort, understreker Eriksen.

- I Midt-Troms vil jeg ikke anbefale å kjøre helt oppunder maksgrensen, i alle fall ikke når den er 80 kilometer i timen. Det er å gamble med eget og andres liv.

Selv om det foreløpig i år ikke er meldt om alvorlige personskader som følge av viltpåkjørsler, kan det fort gå galt, minner Eriksen om:

- Det har vært lettere skader, men terskelen fra kuttskader til alvorlige skader er særdeles lav. Senk farten, ta det med ro. Det er bedre å komme ti minutter for sent, enn kanskje å oppleve at du ikke kommer fram i det hele tatt. Det høres kanskje dramatisk ut, men det er et faktum.

Artikkeltags