Arbeiderpartipolitiker Viljar Hanssen har sett seg lei på nettrollene, og hatet som blir spredt i sosiale medier daglig. På Facebook blåste han ut onsdag formiddag, i et innlegg der han ber befolkningen komme ut av dvalen.

– Dette handler om hvordan klimaet har blitt i Norge. Slik jeg ser det, blir det bare verre og verre. Hatet har kanskje alltid vært der, men det har kommet mer og mer til syne, sier Viljar til Nordlys.

Hat til handling

Han sier at han driter i hva folk skriver på nett, men han lar seg skremme av at man oftere ser at hat blir til handling.

– Vi har flere eksempler. Blant annet i Sverige med knivstikking, ildpåsetting, og så videre. Når hatet blir til handling, da må vi reagere, sier han

Les hele innlegget hans her.

Nasjonalt problem

Han drar paralleller til terroristangrepet på Utøya for fire og et halvt år siden, der han selv ble angrepet av terroristen.

– Mange konkluderte med at ABB var schizofren og gal. Tankegodset hans lever videre, og ord blir til handling. Det er en utvikling jeg ikke liker. Hatklimaet har blitt så stort, at nasjonen og medmenneskene i Norge begynner å få et problem.

– Hvem tror du det er som ytrer hatet, og kan være villig til å gå til handling?

– Det er personer som søker fellesskap i hatet. Personer som ikke passer inn andre steder.

– Forstår du at folk blir sinte når man de siste dagene har sett tilfeller der barn har blitt antastet av innvandrere?

– For meg handler ikke dette om verken innvandring eller politikk. Dette er ren og skjær rasisme, og vi må skille debatten. Hvordan vi best mulig skal ivareta flyktningene, er for meg en helt annen debatt.

Her er Viljar Hanssens innlegg i sin helhet:

Faen dere, nå er det nok

Dette smålige, kjølige og hatske helvete må settes en stopper for.

Det er lett å le litt oppgitt av disse nett-trollene og avskrive de som tullinger. Vi snakker i store ord om en trussel fra radikale islamske grupper, men den siste tiden viser at den største trusselen kommer fra "våre egne". Ensomme ulver, fyrt opp av ensidig, negativ mediedekning. De finner felleskap og tilhørighet i hatet. Det er ikke lenger snakk om et enkelttilfelle av det vi en gang kalte en paranoid schizofren galning med vrangforestillinger. Tankegodset lever videre på nettet, og må dessverre bli tatt alvorlig.

Tankegodset som får en "vanlig" svensk gutt til å gå inn på en ungdomsskole med kniv og maske - velge ut offer som er mørke i huden og stikke de ned, tankegodset som gjør at menneskene i asylmottak i vårt lille land ikke kan føle seg trygge for ildspåsettelse og vold.

Vi må ut av dvalen, vi må svare nettrollene - kjempe imot dette tankegodset. Vi kan ikke la en klassekamerat, en gammel venn, en bekjent radikalisere og isolere seg og finne nye "venner" på Internett. Vi må se hverandre, ta vare på hverandre!

Og ikke minst må vi alle bidra til at flyktninger kan føle seg trygge og velkommne til vårt lille land.