(iFinnmark)

Natt til mandag 15. desember 2008 forsvant Alta-mannen Endre Landmark (26) i Bergen. Den siste observasjonen av ham var ved Johanneskirken i Bergen sentrum mellom klokken 00.15 og 00.30.

Deretter sluttet alle spor.

– Vi har ingen formening om hva som har skjedd, og det er ingen vits å filosofere i det. Det bringer ikke Endre tilbake, sa moren Eva Krogstad Landmark til Nordlys 25. juni 2012.

Endret i FB-profilen

11. desember 2020 skjedde det imidlertid noe veldig spesielt: Profilbildet på Endre Landmarks Facebook-side ble endret. Det førte til en rekke kommentarer:

«Ka skjedde nu?»

«Hvem styrer profilen hans?»

«Nu skvatt æ!!»

«Å herregud. No skvatt æ også her. Ka skjer ...»

Katie M. Ivarsøy som er avbildet med Endre i det nye profilbildet, skrev dette:

«Endre? ❤️? Jeg elsker dette bilde av oss, men nå er jeg skremt. Om noen har gjort dette for å kødde med oss er det ekstremt forstyrrende og respektløs oppførsel!!»

– Opprørende og uforståelig

iFinnmark kontaktet etter det Ivarsøy. Hun skrev følgende i en melding til iFinnmark i desember i fjor:

– Viktigst nå er at vi finner ut av dette og kanskje får noen svar å gi Endres familie, selv om det dessverre har sett mørkt ut i så lang tid. Dette er opprørende og uforståelig, men jeg skal prøve å gjøre det jeg kan videre for å finne ut av det.

– Et slag i magen

iFinnmark kontaktet også Endres far Geir Birger Landmark for kommentarer til det som hadde skjedd.

– Vi har fått et slag i magen, men vi vil forbigå dette i stillhet, sa Landmark til iFinnmark i desember.

Har gitt opp

iFinnmark tok denne uka kontakt med Vest politidistrikt med spørsmål om de hadde funnet ut hva som var grunnen til at profilbildet ble endret.

Kommunikasjonsrådgiver Gry Benedicte Halseth opplyste overfor iFinnmark at politiadvokat Christine Møen Wisløff i Vest politidistrikt som hadde saken, har ferie, men Halseth viste til en e-post som Wisløff sendte til avisa BA i april og som da hadde en sak om dette.

– Å finne IP-adressen som ble benyttet til å endre det aktuelle profilbildet, ville innebære etterforskningsskritt i utlandet, gjennom mange instanser, og med høyst usikkert resultat, skrev politiadvokat Wisløff til BA.

Videre at den omstendelige prosessen gjorde at påtalemyndigheten satte en stopper for videre etterforskning.

– En slik ressursbruk ville ikke være forsvarlig i en sak som denne, hvor – skulle saken bli oppklart – reaksjonen antakeligvis ville være en bot. Det er derfor besluttet at saken ikke etterforskes ytterligere, skrev Wisløff.

iFinnmark har vært i kontakt med Endres foreldre som ikke ønsker å gi noen kommentarer.