Flere politikere tar til ordet for at den nasjonale skjenkestoppen bør opphøre. Nå kommer også tromsøordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) og stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) fra Troms på banen.

– Januar er høysesong for nordlysturisme. Samtidig skal ikke utestedene få severe turistene et glass vin til maten? Det synes jeg er vanskelig å forklare. Det må kunne åpnes for alkoholservering på spisestedene, sier Wilhelmsen til avisa VG.

Tromsø-ordføreren sier til avisa at han har problemer med å se forholdsmessighet mellom tiltakene, samtidig som det kun er fire personer innlagt med koronasmitte på UNN i Tromsø. Han mener tiltakene samlet legger for stor byrde på kultur og næringsliv, og peker på at det er en høy pris å betale for kulturen i en måned med store arrangementer som Tromsø Internasjonale Filmfestival.

SV-topp urolig for konkurser

Fra før har opposisjonspartier som Frp kommet med krav om å oppheve skjenkestoppen som skal vare til 14.januar før den vurderes på nytt. Men nå skal det være flere Ap-ordførere som mener det samme – og også SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

– Konkursene har begynt å komme og det gjør meg urolig. I Bergen har flere aktører gått konkurs den siste uken, og jeg får også meldinger fra aktører både i nord og i sør som nå vurderer fremtiden sin, uttaler han til VG.

Knag Fylkesnes ønsker at det straks gjøres en ny vurdering av om skjenkestoppen er et tiltak som virker godt nok.

– Alle tiltak skal ha en forholdsmessighet, og når ikke mye av smittespredningen kan spores tilbake til utelivet, mener vi det er unaturlig å holde på dette, sier han til avisa.