– Friluftsliv kan handle om så mye mer enn toppturer, sier leder i Ishavskystens Friluftsråd, Tine Marie Valbjørn Hagelin.

Hun har sammen med prosjektleder i DYRK Kaldslett, Anna Sunnefeldt Nyberg, datteren Saga (6) og frivillige i Norsk Folkehjelp satt opp 26 plantekasser, benker og bord slik at folk skal kunne benytte seg av området.

– På Tromsøya finns tilsvarende hager som DYRK Tromsø og Holt, hvor innbyggere og kan møtes og dyrke sammen. Vi håper kunne etablere noe på Kvaløya til neste år, sier Hagelin.

Prosjektet er en del av den internasjonale bevegelsen Urban Agriculture, som fokuserer på å dyrke økologisk kortreist mat, samarbeide med lokale produsenter og bruke lokale dyrketradisjoner. Midlene til prosjektet har de fått fra Sparebankstiftelsen og fylkeskommunen.

Avhengig av frivillighet

Fjøset og stien ble oppført av bonden Alf Larsen i 1920. Han ryddet området for stein, og laget stien opp til fjøset med hest og stubbebryter. Ishavskysten friluftsråd forvalter hele stien på vegne av grunneier, og bare 1 km lenger opp stien ligger den nyrestaurerte Fjørtofthytta. Nå ser gjengen i Friluftsrådet og DYRK fram til å ta i bruk området ved sommerfjøsen igjen.

– Det er lagt opp til at det skal være et sted for hele familien, hvor man kan være til stede i naturen og gjøre noe sammen, sier Hagelin.

Når plantekassene er ferdig skal de blant annet lage til klatretau og bygge flere fuglekasser.

– Flest kvinner har meldt seg som frivillige, men vi tror jo at mange har familien med seg, sier Hagelin, som håper så mange som mulig kommer til å benytte seg av tilbudet.

Prosjektleder Anna Sunnefeldt Nyberg har allerede sådd frø som er klar til å plantes om. Hun har troen på både klima og terreng.

– Vi må så klart se an sesongen, men vi regner med å få dyrket forskjellige typer kål, mangold, bønner, sukkerert, rødbeter, reddik, salat og krydder. Området er godt med tanke på jord, vegetasjon og lysforhold. Det er satt opp fast medlemskveld én gang i uka, og her vil man kunne lære mer om planting, konservering, matlaging og friluftslivet i området generelt, sier prosjektlederen.

Steve Skare i Norsk Folkehjelp hjelper gladelig til – blant annet med å frakte jord.

– Vi har utstyr og kan stille opp. Det er et så fint tilbud at det skulle bare mangle, sier Skare.

Rikt dyreliv

Saga (6) viser oss en av fuglekassene. På vinteren ligger dronninghumla i hi her, og nå har en Svarthvit fluesnapper laget rede og lagt tre egg i bunnen av fuglekassa.

Tine Hagelin forteller at dette området på Kaldslett er den eneste intakte landbrukseiendommen som er igjen i området, som ikke er bygget ut. De har allerede registrert et rikt dyreliv i området.

– Vi har sett både meis, trost og fluesnapper, hare og elg. Vi får se om de forsyner seg av kassene, men vi finner en løsning, sier hun optimistisk.