Ordføreren i Sør-Varanger fordømmer Russlands invasjon i Ukraina, men vil samtidig åpne grensen mot øst mer og vil ha russerne tilbake i byen.

Lena Bergeng (Ap) er en av de mange som er sjokkert etter invasjonen i Ukraina, skriver Klassekampen.

– Vi fordømmer det russiske myndigheter gjør, men vi fordømmer ikke det russiske folket, sier ordføreren, som holder til i Kirkenes.

Hun innser at det kan bli vanskelig å opprettholde folk-til-folk-samarbeidet, som allerede er rammet av grensestengning under pandemien.

– Det blir nå viktigere enn før. Det vil bli normale tider igjen, og vi ser fram til mange russere i Kirkenes og til å kunne besøke venner og kjente på andre siden.

Fot ti år siden ble det innført grenseboerbevis, som gir mulighet til å reise visumfritt til Russland for dem som bor mindre enn tre mil fra grensen.

– Grenseboerbeviset er en ubetinget suksess. Innbyggerne i hele Finnmark bør omfattes av ordningen, og alle i Murmansk fylke. Jeg ser ingen god grunn til at ikke hele Nord-Norge burde omfattes av visumfriheten, sier hun. Hun vil også gjøre det lettere for russere å få arbeidstillatelse i Norge.

Russlands generalkonsul Nikolaj Konygin i Kirkenes er positiv til ønsket om en mer åpen grense.

– Jo mindre hinder det er mellom folk, jo bedre, sier han og legger til at russiske myndigheter ser på muligheten for en større visumfri sone.

(©NTB)