Gå til sidens hovedinnhold

Vil forlenge nødhjelpen fra Forsvaret

Artikkelen er over 1 år gammel

- Vi ønsker å være helt sikre på at ambulanseflytjenesten for kortbanenettet i Finnmark er på plass, skriver Helse Nord i en pressemelding.

Helse Nord har anmodet Forsvaret om å forlenge ambulansehelikopterbasen sin i Kirkenes også etter 2. august. Det kommer fram i en pressemelding fra Helse Nord.

Beredskap i bedring

Grunnen til at de nå ønsker å forlenge avtalen ytterlige er at de ønsker å være sikre på at ambulanseflyene er på plass før avtalen med Forsvaret avvikles.

– Vi ser at tilgjengeligheten på kortbanefly er i bedring, samtidig som Babcock nærmer seg å kunne levere ambulanseflyberedskap uten ekstra støtte. Vi vil likevel være helt sikre på at beredskapen for kortbanenettet er stabil før vi avvikler beredskapen Forsvaret bidrar med, sier fagdirektør Geir Tollåli, som leder beredskapsstaben i Helse Nord RHF.

Helse Nord sier anmodningen om å forlenge bistanden fra Bell-helikopteret er vurdert i samråd med Finnmarkssykehuset, regional AMK ved Universitetssykehuset Nord-Norge og Luftambulansetjenesten HF.

Viktig støtte

Tollåli fremhever at tiltaksplanen som er utarbeidet av Luftambulansetjenesten HF har fungert bra i innkjøringsperioden til ny operatør. Babcock har satt inn to ekstra fly på langbanene for å kunne frigjøre mer kapasitet til å operere på kortbanenettet.

– Vi har stor forståelse for at overgangsperioden skaper ekstra arbeid for regional AMK og flykoordineringssentralen, som koordinerer bruken av luftambulanse. Dette er løst på en svært god måte, og det aller viktigste er at pasientene med behov for luftambulanse har fått det, sier Tollåli.

I pressemeldingen skriver Helse Nord at forsvarets Bell-helikopter har vært en viktig støtte i den utfordrende situasjonen med begrenset kapasitet på kortbanefly. Helikopteret har per dato gjennomført 17 transporter i perioden 4. juli til 26. juli, som normalt sett ville vært gjennomført med kortbanefly.

– Hele helsetjenesten i Nord-Norge er glade for Forsvarets bistand så langt og den utmerkede jobben de gjør for oss, sier Tollåli.

Anmodningen om å forlenge basen i Kirkenes vurderes nå av Forsvaret.

Vekker reaksjoner

Kommunelege i Vadsø, Britt Larsen Mehmi, gikk ut og sa at bare flaks at skiftet som ble gjort 1. juli har gått så bra som det har.

– Hvor går grensen for forsvarlig og uforsvarlig beredskap? Når flere av ambulanseflyene som driftes av selskapet Babcock verken kan lande eller lette fra flyplassene i Hammerfest, Sørkjosen, Vadsø, Vardø, Båtsfjord, Berlevåg, Honningsvåg og Mehamn, så er det for dårlig. Jeg mente det var dårlig beredskap da og mener det fortsatt, sa Mehmi og mente at det var for dårlig planlegging av operatørbytteperioden.

Også varaordfører i Vadsø kommune, Otto Strand, har vært kritisk til hvordan operatørbyttet har blitt håndtert og mener det har vært for dårlig planlagt.

– Det er helt utrolig at operatørbyttet kunne planlegges så dårlig. Dette bærer preg av hastverk. Det er å håpe at de involverte har tatt lærdom av dette, sa Strand.

Kommentarer til denne saken