Et 50 meter høyt «seil» skal hedre den gamle vikingen Asbjørn Selsbane

SELSBANES SEIL: – Når lufta har et lite drag over seg vil Selsbanes Seil komme til syne, ifølge kunstneren Geir Samuelsen

SELSBANES SEIL: – Når lufta har et lite drag over seg vil Selsbanes Seil komme til syne, ifølge kunstneren Geir Samuelsen Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Neste vår skrus kranene på for det kunstneren Geir Samuelsen fra Vika i Harstad har kalt Selsbanes Seil. Det er en hyllest til vikinghøvdingen Asbjørn Selsbane som holdt hus på Trondenes. Ifølge Samuelsen var Selsbane kjent for sine store og flotte seil.

– Dette blir et landemerke for byen vår. En 50 meter høy vannsøyle blir å vises godt. Når lufta har et lite drag i seg, vil vannet spre seg ut som seilet til Selsbane, sier Samuelsen til Nordlys.

Han kom først på ideen i 2007-2008, og fikk 100.000 kroner i støtte fra KORO (Kunst i offentlige rom). Siden den gang har prosjektet blitt nedprioritert, og personer i arbeidsgruppa har kommet og gått. Til slutt dukket ideen opp igjen, og nå er prosjektet så godt som i havn.

– Jeg fikk med meg flere dyktige fagfolk. Alt fra ingeniører til elektrikere som har bidratt på dugnad. I tillegg har Harstad Sparebank vært en stor velgjører med 425.000 kroner, samt at Polarconsult og Høyvik AS har stilt opp gratis, sier Samuelsen.


Slik vil vannseilet fortone seg fra utkikkspunktet Ramnfløya på Gangsåstoppen. Illustrasjon: Geir Samuelsen

Automatikk

Vannpumpa skal etableres på ei flåte omlag 120 meter ut fra Kulturhuskaia i Harstad. På skrå mot øya Måga skal vannspruten pryde byen, og være en velkomst til Hurtigrutas passasjerer. Og om vinteren skal vannsøyla prydes av nordlysets farger.

– Det er egentlig en enkel konstruksjon som henter sjøvann opp, og kaster det opp i lufta. Når vinden står i ugunstig retning vil denne slå seg av for å hindre sjøvann å gå inn i byen. Hver kveld slås denne av klokken 23 for ikke å forstyrre nattefreden til beboerne i nærheten.

– Er dette plassert riktig med tanke på skipstrafikken?

Prosjektet er diskutert og godkjent både av Harstad Havn og Kystverket, så der er alt i orden. Flåta kan også flyttes ved behov.


Slik blir flåta seende ut. Illustrasjon: Polarconsult

Mer støtte

Samuelsen håper at det hele skal være klart iløpet av april eller mai.

– Vi har satt en foreløpig dato på 10. april, men personlig synes jeg 17. mai ville vært en fin dag å tenne denne.

Prosjektgruppa venter på endelig svar fra Troms fylkeskommune om økonomisk støtte. Fylkesråd Line Miriam Sandberg har gitt positive signaler.

– Hun har nevnt at dette skal vi få til. Derfor tør vi gå ut med nyheten allerede nå, sier Samuelsen.

Artikkeltags