Det sier Victoria Windstad fra Kabelvåg. Hun bosatte seg i Longyearbyen tidligere i høst, og var i går en av de som måtte evakuere på grunn av ekstreme nedbørsmengder på Svalbard.

Windstad ble evakuert fra boligen sin i går formiddag, og befinner seg nå hos en venninne mens hun venter på å få nærmere beskjed. Enkelte områder på Svalbard har fått så mye som 100 millimeter nedbør.

- Det er veldig unormale forhold. Da jeg flyttet hit ble jeg fortalt at Svalbard var som en arktisk ørken; tørt og kaldt. Men i det siste har det stort sett bare regnet, og det har vært syv ganger så mye nedbør det siste døgnet som det det vanligvis pleier å være iløpet av en hel måned, sier Winstad til Lofotposten.

Fare for skred

Hun forteller videre at hele den delen av Longyearbyen som ligger nærmest fjellskråningen er evakuert.

- Det er fare for både jordskred og flom, og da spesielt ved bebyggelsen i fjellskråninga.

Torsdag ettermiddag har sysselmannen på Svalbard besluttet å evakuere boliger også i Gruvedalen i Longyearbyen. Årsaken er at det er oppdaget sprekkdannelser i skråningen overfor boligfeltet. Det har itillegg gått jordskred som har ødelagt deler av byhundegården. Ingen hunder kom til skade, og området er nå evakuert og avsperret.

Windstad forteller at det til tross for uværet er rolig blant de bosatte mens de venter på nærmere beskjed om hva som skjer videre. Sysselmannen har vært i dialog med lokalstyret og NVE som befarer området.   

- Jeg er likevel betenkt med å flytte tilbake, da jeg bor i en bolig som trolig vil bli tatt først om det skulle komme et skred i fjellskråninga, forteller Kabelvågværingen.