(Nordnorsk debatt)

Jeg hører ofte på Nicki Minaj. Hennes vers i Kanye Wests låt Monster fra plata My Beautiful Dark Twisted Fantasy er et fremragende stykke arbeid - som jeg titt og ofte spoler meg til. Verset er stoffet legender skapes av, og er verdt mange gjentagende lyttinger.

Der har hun upåklagelig leveranse og god timing. Det kan ikke sies at hun hadde med sitt seneste tweet.

Hun skrev nemlig nylig en tweet der hun fortalte om at hun ville gjøre egen forskning på koronavaksinen før hun lot seg vaksinere. Begrunnelsen var at en bekjent av hennes fetter ble impotent, med oppsvulma testikler. Hun ble viden latterliggjort for dette.

Det er det all grunn til å advare imot.

La det være sagt: Nicki Minaj er en kjendis, musiker og offentlig person som på ingen måte er den rette instansen til å vurdere bivirkninger av koronavaksinen.

Men tweeten hennes viser bare hvordan vi alle forbruker og videreformidler informasjon i sosiale mediers tidsalder. Og hvordan til og med de rikeste, mest privilegerte blant oss, med tilgang til enorme ressurser, fortsatt blir ofre for sladder og manipulasjon.

Det som tidligere kunne være løse påstander om slektningers kjenninger, som man luftet rundt bestemors kjøkkenbord, får nå stort gjennomslag og påvirkning.

Vi bør ta det på aller største alvor at sosiale medier brukes kynisk av folk som har egeninteresse av at du ikke vaksinerer deg.

Senest i juli i år ble flere kjente youtubere forsøkt rekruttert av det såkalte “influencer” markedsføringsbyrået Fazze. De ville betale kjendisene for å spre desinformasjon om Pfizer Biontech-vaksina. Byrået var registrert i Russland, men er nå som forsvunnet fra Jordens overflate. Hvem som ligger bak forsøket på omfattende, global desinformasjon er det ingen som vet.

Den eneste grunnen til at vi i det hele tatt kjenner til forsøket, er fordi akkurat disse youtuberne valgte å avsløre det.

Men vi aner ikke omfanget av slike forsøk.

Hvor mange påvirkere, kjendiser, innholdsprodusenter og sosiale media-stjerner er bevisste eller intetanende kilder til spredning av falsk informasjon om vaksiner?

Det er et spørsmål vi bør stille oss hver gang vi blir fristet til å like og dele.

Vaksineskepsis er en av topp ti trusler mot den globale folkehelsen ifølge WHO. Det er selvsagt også en trussel mot den enkeltes helse. I Norge er skepsisen liten, og vaksinasjonsdekningen er stor. Det gjelder både for vaksinasjonsprogrammet og for koronavaksinen.

Men i Tromsø advarer kommuneoverlegen Trond Brattland: Det er fortsatt en andel voksne over 18 år som ikke har tatt den første dosen med koronavaksine.

Spesielt lav oppslutning er det i aldersgruppen 24-39, hvor kun 82 prosent har tatt førstedosen.

Brattland sier at delta-varianten av koronaviruset vil nå denne gruppa med stor sannsynlighet innen en viss tid.

Vi hører også jevnlig om ungdom under 18 år, og deres foreldre, som uttrykker redsel for sykdom og langtidsvirkninger av vaksinen. Mange er trolig påvirket direkte av informasjonen som er delt på sosiale medier.

En studie publisert av British Medical Journal i 2020 om nettopp Twitter, viste at det er en kobling mellom innrykk av falsk informasjon på plattformen, og brukernes økende vaksineskepsis.

Studier fra begynnelsen av 2000-tallet til i dag viser at stor andel av det som publiseres på populære sosiale medier om vaksiner, er antivaksinasjons budskap og propaganda.

Det er mange kjennetegn ved antivaksinasjonspropaganda, men den spiller ofte på frykt for tap av fruktbarhet, som i Nicki Minajs tilfelle. Den spiller også på frykten for senskader på barn.

Den grove latterliggjøringa av Nicki Minaj speiler den grove latterliggjøringa av vaksineskeptikere i USA generelt. Den bunner i et ekstremt polarisert samfunn der den allmenne helsetjenesten har blitt gruslagt.

Vi tjener ingenting på å importere slik retorikk til Norge. Er du redd for bivirkninger av vaksinen? Har du hørt skremmende ting på sosiale medier om vaksinens negative innvirkning på testikler, menstruasjon, hårtap eller fotsvette?

Ikke skam deg! Spør legen din før du klikker lik og del.