Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg måtte bite tennene sammen og nyte turen

Artikkelen er over 3 år gammel

Jan Klev (64) gikk i fem dager fra Kilpis til Kautokeino med gnagsår. Sluttresultatet ble som forventet.

Klev er sjef på Vertshuset Skarven i Tromsø, og kom torsdag hjem fra en lang skitur med to kompiser. Mens de gikk fra Kilpis og Kautokeino pådro han seg noen betydelige gnagsår.

- Jeg merket gnagsåret første kvelden. Da jeg tok av klær og sko i teltet fikk jeg se på føttene, kom det tydelig frem, sier Klev.

Deretter gikk han på ski i ytterligere fire døgn.

- Jeg hadde teipet godt, men...

Klev lot seg ikke stoppe av sårene, til tross for at situasjonen stadig ble forverret.

- Normalt teiper man jo foten ekstra godt på lange turer, det gjorde jeg denne gangen også. Men når det først blir en liten åpning i teipen, så blir det fort en åpning i hælen óg, og da er det lite man kan gjøre.

Den hardføre turgåeren skjønte fort hvordan resten av turen ville bli.

- Sårene fikk gro litt i løpet av nettene, men så revnet de selvsagt opp igjen når jeg gikk videre morgenen etter. Det var ingen vits å snu, jeg hadde allerede gått en distanse, og da var det bare å gå på videre.

Bet tennene sammen og nøt

- Jeg måtte bare bite tennene sammen og nyte turen. Været var fint, og den nordnorske naturen var fantastisk, sier Klev.

Turkamerater, brødrene Ivar og Jørn Nerdal, var god støtte under ekspedisjonen, og bidro både med praktisk hjelp og godt humør.

- De fikk jo selvfølgelig gleden av å flire litt, men heldigvis var det litt hjelp å få fra dem også, ler Jan Klev.

Gikk resten av veien barfot

Til slutt ble sårene så dype at det rett og slett var mer komfortabelt for Jan å gå uten sko og sokker resten av veien.

- Det var bare å gå uten sokker siste dagen. Vi tok av skiene da vi kom frem til veien ved Kautokeino, og der fjernet jeg både skisko og sokker. Føttene måtte jo få luft, og det var kun en time igjen å gå, sier Jan.

Klev forteller at gnagsårene fortsatt er et stykke unna å gro, men at han har det bra og at føttene har blitt bandasjert.

Kommentarer til denne saken